Marta Lempart, cofondatoare a Greva Femeilor, organizaţie neguvernamentală (ONG) şi principal organizator al demonstraţiei, a declarat: „Suntem pregătiţi să luptăm până la sfârşit”.

Lempart a declarat că obiectivul principal al grupului său este demisia guvernului. “Greva Femeilor” doreşte ca hotărârea Tribunalului Constituţional să fie declarată nulă din cauza a ceea ce este perceput ca fidelitatea instanţei faţă de puterea executivă.

Oragnbizatorii au spus că la proteste au participat peste 100.000 de persoane.

Legea avortului

Curtea a decis că avorturile cauzate de malformaţii congenitale, care reprezintă majoritatea încetărilor de sarcină din Polonia, sunt neconstituţionale. Legile ţării privind avortul erau deja unele dintre cele mai stricte din Europa.

Polonia este o ţară în mare măsură conservatoare în comparaţie cu o mare parte din Europa, iar romano-catolicismul este profund legat de identitatea naţională.

Legea avortului din ţară, care a fost elaborată în 1993 printr-o înţelegere dintre liderii biserici şi politicienii vremii. Ea permitea avortul numai în cazul defectelor fetălui, riscuri pentru sănătatea femeii şi infracţiuni – incest sau viol.

Legea a fost adesea descrisă ca un „compromis” între cei care solicită reglementări liberale despre avort şi biserica care sprijină interdicţia totală.

Încercările anterioare ale partidului conservator de guvernământ de a schimba legea pentru a interzice toate avorturile au fost întâmpinate cu proteste de stradă enorme, inclusiv în 2016 şi 2017.

Ameninţări:

Ministrul educaţiei, Przemyslaw Czarnek, a ameninţat că va tăia fonduri pentru universităţile care au susţinut protestele.

Ministrul justiţiei  a anunţat că va formula acuzaţii penale împotriva organizatorilor protestelor pentru „zădărniria eforturilor epidemiologice”, acuzaţie care ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la opt ani.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]