A trecut cea mai neagră săptămână de când a început pandemia! Ai văzut cum numărul de infectări a ajuns , din 5 octombrie şi până ieri la un total de aproape 20.000 de cazuri noi! A  fost o săptămână cu rate de pozitivitate record! Ieri a fost de peste 18%, în condiţiile în care o rată echilibrată este de 2%! În ATI sunt peste 600 de oameni, iar totalul paturilor diponibile este de puţin peste 1000. 

Managerii de spitale ţipă după medici de ATI, secţiile de profil sunt sufocate, iar tu te rogi să nu te lovească vreo boală şi să ajungi în spital. Aceiaşi medici trag continuu de 7 luni în aceleaşi spitale Covid, leşinând în secţii şi numărându-şi rănile fizice, seara, târziu, la ore imposibile. 

E valul doi, şi nu e ca şi cum vine din lună, şi nu ştia nimeni de el. 

Din vară tot auzi de el. Pe 10 iunie, adică acum mai bine de 4 luni, Raed Arafat vorbea de pregătiri! Cei de la Protecţia Civilă Europeană ne spuneau să fim în gardă. 

Iată ce-ţi spunea atunci medicul Arafat: 

Dr. Raed Arafat, 10 iunie 2020: “Noi avem obligaţia, mai mult, să ne  pregătim, să pregătim stocurile, să nu ne luaţi dvs. la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de de nu suntem pregătiţi. Ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem! “

Medicul Arafat face în schimb predicţii. Apocaliptice. Baza sunt aceleaşi măsuri pe care le  auzi mereu: mască, distanţare, igienă. Nu s-a gândit nimeni să-i folosească în lupta anti Covid şi pe rezidenţii de ani terminali. La DSP-uri nu răspunde nimeni, anchetele epidemiologice complexe sunt misiune imposibilă. Avem deja peste 3000 de copii infectaţi. 

Raed Arafat, 11 octombrie 2020:  “România ar putea ajunge la 5000-7000 de cazuri pe zi peste zece zile dacă problema răspândirii virusului nu va fi rezolvată prin măsuri de  restricţie”.

Crezi că avem acum,  în valul doi, stocuri suficiente de medicamente în spitale? Am început pandemia fără stocuri de urgenţă, şi n-am învăţat nimic! Patronatul Producătorilor  Industriali de Medicamente din România a atras deja atenţia că vin 6 luni critice, şi că, paradoxal, cei care se aprovizionează masiv deja cu medicamente din fabricile din România sunt ţări precum Spania, Germania, Italia sau Ţările Baltice, nicidecum autorităţile noastre, semn că stăm prost la acest capitol! 

Vor fi aur curând medicamentele injectabile folosite în secţiile de terapie intensivă, dar şi cele pentru răceală şi gripă. Uite ce spune Dragoş Damian, preşedintele PRIMER: 

Dragoş Damian, director executiv PRIMER,6 octombrie 2020: “În lipsa acestor stocuri ne vom afla din nou în situaţia din primăvară, când lipseau medicamente din spitale şi farmacii ” 

În plus, stocurile de medicamente folosite până acum în tratamentul bolii Covid sunt pe terminate, inclusiv  Remdesivirul. Vecinii noştrii din Ungaria se laudă deja că îl vor produce curând la ei în ţară. Noi nu putem să facem asta pentru că autorităţile nu au făcut un plan concret cu fabricile de la  noi, pentru a identifica de ce anume este nevoie ca să-l producem, aşa că vom primi medicamentul tot cu ţârâita. 

Mai e puţin până când vom afla dacă sistemul intră în colaps. Spitalele deja au fost sufocate luni întregi cu asimptomatici internaţi, în timp ce în toate celelalte ţări europene aceşti oameni au fost urmăriţi de medic acasă. Avem încă spitale modulare goale. 

Dr. Nelu Tătaru – Ministrul Sănătăţii: Asta stiu. Uitându-vă în urmă, aţi mai lua decizia de a interna toate persoanele infectate în spital?  Raspuns: Toate persoanele infectate în spital ,da, pentru evaluare, cel puţin pentru 48 de ore, conform legii.

Abia acum Ministrul Sănătăţii ia în calcul ca persoanele asimptomatice fără comorbidităţi să fie tratate acasă, prin medicul de familie. Mai vreau să-ţi spun ceva.  Am sacrificat pacienţii  cu boli cronice, mii de oameni.  Spitalul Colentina se închide acum din nou pentru ei, aşa că vor trebui să găsească alte locuri unde să se trateze. 

Uite, în martie ei erau prioritari! La nivel de vorbe doar! 

[embedded content]

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii, 27 martie, Ministerul Sănătăţii: Noi , ca Minister, avem, în acest moment, două direcţii: prevenţia infecţiilor cu Covid, tratarea infecţiilor cu Covid, dar şi tratamentul celorlalţi pacienţi care nu au în acest moment coinfectarea Covid.

Peste 20.000 de pacienţi cronici se tratau la Colentina lunar înainte de pandemie. Pacienţi cu afecţiuni complexe, precum bolile autoimune îşi găseau numai aici tratamentul! Acum nu-i mai numără nimeni şi pe cei care mor de alte boli! 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]