Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a cerut luni, 12 octombrie, retragerea separatiştilor armeni din Nagorno Karabakh, într-o discuţie telefonică cu omologul său rus, Serghei Shoigu, după ce Rusia a mediat un armistiţiu în enclavă, care a fost încălcat chiar în ziua în care a intrat în vigoare.

 

Ministrul turc a subliniat în timpul discuţiei cu omologul său necesitatea ca Armenia, ”care a atacat zonele civile, încălcând acordul de încetare a focului, să pună capăt atacurilor şi să se retragă de pe teritoriile pe care le ocupă,” a declarat Hulusi Akar, într-un comunicat, potrivit Le Figaro.

 

“Azerbaidjanul nu poate aştepta încă 30 de ani pentru o soluţie,” a adăugat Hulusi Akar, referindu-se la un prim acord de încetare a focului încheiat în 1994, care a „îngheţat” conflictul după un război care a lăsat în urmă în jur de 30.000 de morţi.

 

Turcia, care susţine Azerbaidjanul de la începutul conflictului, în 27 septembrie, consideră că încetarea focului ar îngheţa din nou conflictul din Karabah şi apără dreptul Bakuului de a „elibera” enclava controlată de separatiştii armeni. Un acord de încetare a focului, negociat la Moscova, care permitea “schimbul de prizonieri de război, de alte persoane şi de corpuri ale celor ucişi,” ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbătă la prânz, dar nu a fost respectat niciodată.

 

Azerbaidjanul, care a investit în ultimii ani mulţi bani în armament, a avertizat că va înceta definitiv operaţiunile militare doar în cazul retragerii Armeniei din Nagorny Karabakh. Rusia menţine relaţii bune cu cei doi beligeranţi cărora le furnizează arme, dar rămâne mai aproape de Armenia, care aparţine unei alianţe militare dominate de Moscova. Sprijinul ferm al Turciei pentru Baku, pentru alungarea separatiştilor armeni din Karabakh riscă să provoace tensiuni între Ankara şi Moscova, care încearcă să impună un acord pentru a pune capăt luptelor.

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]