Ce ştim până acum:

  • 3 persoane au decedat: 2 bărbaţi şi o femeie
  • 15 persoane rănite grav, între ele un ofiţer de poliţie
  • Atacul a fost orchestrat de cel puţin o personă care a fost împuşcată mortal de poliţie
  • Atacul este considerat a fi unul islamist
  • Atacatorul a fost înarmat şi părea să poarte o vestă explozivă care s-a dovedit a fi falsă
  • Apartamentul suspectului este percheziţionat de trupele speciale austriece

UPDATE 9:25

Centrul oraşului Viena poate fi accesat din nou cu transportul după atacul terorist. Liniile din Viena operaţionale, a anunţat compania. Toate staţiile au fost repornite. Acest lucru a fost convenit cu echipa de operaţiuni de la Ministerul de Interne, a spus un purtător de cuvânt.

UPDATE 9:00

Radiodifuzorul de stat austriac ORF raportează că mai multe persoane au fost arestate şi că şapte ofiţeri de poliţie „au folosit armele de serviciu luni seara în cursul atacului terorist”.

UPDATE 7:35

Poliţia din Viena a confirmat că centura explozivă purtată de atacator, pe care l-a descris drept un simpatizant al Statului Islamic, era falsă.

UPDATE 7:20

Poliţia din Viena a confirmat că trei civili şi un atacator au murit.

Autorităţile au fost întrebate dacă este posibil să existe un singur atacator. 

„Este dificil de spus cu certitudine dacă a fost unul sau mai mulţi atacatori. Mulţi martori sunt răniţi sunt traumatizaţi. Trebuie să analizăm datele, vă cerem să înţelegeţi că va dura ceva timp. În acest stadiu nu există un răspuns clar. ”

UPDATE 7:00

Conferinţă de presă organizată de Ministrul de Interne şi Poliţia din Viena.

Ministrul de interne Karl Nehammer vorbeşte acum:

„Gândurile mele în aceste ore dificile sunt cu victimele şi rudele lor. Ne gândim la morţi şi răniţi, inclusiv la un ofiţer de poliţie ”, spune el.

„Am trăit un atac al unui terorist islamist”.

În prezent există investigaţii pe care nu le pot dezvălui în acest moment ”, spune Nehammer.

„Pentru oamenii din Viena: dacă este posibil, rămâneţi acasă. Astăzi nu se face şcoală, aşa că dacă îţi poţi lăsa copilul acasă astăzi, vă rog să faceţi acest lucru”.

Nehammer a confirmat că atacatorul care a fost ucis a fost „armat şi avea o centură explozivă”.

UPDATE 06:45

Donald Trump a transmis un mesaj oficial pe Twitter cu privire la atacurile sângeroase din Viena.

”Aceste acte diabolice îndreptate împotriva oamenilor nevinovaţi trebuie să înceteze. Statele Unite sunt alături de Austria, Franţa şi toată Europa în lupta împotriva teroriştilor, inclusiv a teroriştilor islamici radicali”, a scris Trump.

UPDATE 06:30 Platforma americană SITE citează mărturia unui jihadist

Compania americană SITE, specializată în monitorizarea site-urilor web islamiste, a citat pe platforma proprie confesiunea unui jihadist referitoare la atacurile teroriste din Viena.

Acesta afirmă că Austria plăteşte nota de plată pentru participarea alături de coaliţia creată de SUA împotriva Statului Islamic.

UPDATE 05:34

Cancelarul federal Sebastian Kurz va convoca marţi dimineaţă de la ora 09:00 un consiliu special al miniştrilor prin videoconferinţă. Apoi se va adresa populaţiei printr-un discurs.

Împreună cu vicecancelarul Werner Kogler şi ministrul de interne Karl Nehammer, i-au invitat pe primarul Vienei, Michael Ludwig  şi pe liderii partidelor parlamentare să participe de la ora 12:00 la conferinţa susţinută de directorul general pentru securitate publică, Franz Ruf, în cadrul Cancelariei Federale. Ruf va prezenta raportul actualizat asupra evenimentelor petrecute.

După încheierea conferinţei, o coroană de flori va fi depusă la locul tragediei pentru a comemora victimele atacului.

UPDATE 05:12

Joe Biden, candidatul democrat la preşedenţia Statelor Unite ale Americii, a transmis un mesaj de susţinere prin intermediul Twitter. Biden îndeamnă la unitate împotriva urii şi violenţei.

UPDATE 05:08

Elicopterele survolează Viena. Hotelurile oferă adăpost persoanelor care nu mai pot ieşi din centrul oraşului.

Între timp, poliţia din Viena a emis un anunţ prin intermediul Twitter prin care se angajează să menţină siguranţa publică prin toate resursele disponibile. Poliţiştii anchetează cazul la cel mai înalt nivel.

UPDATE 04:27 Instituţiile evreieşti din Viena s-au închis 

Preşedintele Comunităţii Religioase Israelite din Viena, Oskar Deutsch, a anunţat prin intermediul Twitter că toate instituţiile evreieşti din capitală vor fi închise marţi pentru a fi în siguranţă. Nu este încă clar dacă atacul are un fond antisemit. Cert până în momentul de faţă este că a început în imediata vecinătate a sinagogii.

UPDATE 03:38

Bilanţul victimelor creşte. O femeie a decedat din cauza rănilor suferite în urma atacului. 

Forţele speciale „Cobra” au fost alertate imediat după primul apel care anunţa atacul din centrul Vienei. Toate unităţile disponibile din capitala Austriei, dar şi din Graz şi Linz au fost trimise la faţa locului. În plus, după ce cancelarul Kurtz a calificat atacul drept atentat terorist, armata austriacă a preluat comanda operaţiunii.

O operaţiune de amploare a poliţiei este în desfăşurare în Viena după ce mai multe persoane înarmate au deschis focul asupra oamenilor în centrul oraşului. Cel puţin o persoană a murit şi alte 15 au fost rănite. Un atacator a fost ucis de poliţie.

UPDATE 02:10

Ministrul de Interne,  Karl Nehammer, a făcut public prin intermediul unei conferinţe de presă faptul că există mai multe victime în urma atacului produs în capitala Austriei. Cel puţin un atacator umblă liber pe străzi. Poliţia face eforturi pentru a-l depista.

Nehammer a cerut public oamenilor să evite centrul oraşului Viena. De asemenea, copiii vor fi scutiţi de şcoală marţi. Totuşi, cei ce pot rămâne acasă sunt rugaţi să o facă iar pentru cei care nu pot face asta, şcolile rămân deschise.

Liderii lumii se solidarizează cu Austria şi au trimis mai multe mesaje de susţinere premierului Kurz şi poporului austriac

Poliţia cehă a anunţat că a început controale aleatorii la graniţa ţării cu Austria după atacul de luni, lângă o sinagogă din Viena, în care cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite.

UPDATE 01:36

Acestea sunt cele şase presupuse locaţii ale atacului terorist:  Salzgries, Morzinplatz, Seitenstättengasse, Piaţa Cărnii, Piaţa Fermierilor, Graben.

Mass-media  a raportat în mod repetat împuşcături în apropierea parcului oraşului, dar această locaţie nu a putut fi confirmată, momentan.

Cancelarul federal Sebastian Kurz (ÖVP) a confirmat într-un interviu acordat „ZiB Spezial” că atacul din centrul Vienei din această seară a fost „cu siguranţă un atac terorist”. Momentul a fost pregătit „foarte profesional”. Făptaşii erau foarte bine înarmaţi. Cancelarul a subliniat că există o „situaţie de securitate foarte tensionată”, în Viena.

Atentatorii au fugit de la locul faptei. Operaţiunea poliţiei este în plină desfăşurare. Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu părăsească domiciliul până când ordinea va fi restabilită. Pericolul nu a fost încă evitat complet.

Nu se cunoaşte încă motivul actului sângeros. Având în vedere că primul loc în care au început evenimentele este în apropierea sinagogii din Viena, nu se poate exclude fondul antisemit.

Cancelarul a stabilit numărul de răniţi la 15. Forţele detaşate au raportat patru arestări.
 

UPDATE 01:13

Poliţia a emis un avertisment prin care îndeamnă cetăţenii să nu părăsească domiciliul.

Transportul public a fost închis.

UPDATE ORA 00:53

Cancelarul federal Sebastian Kurz (ÖVP) a condamnat incidentele de luni seară din centrul Vienei ca un „atac terorist dezgustător”. “Poliţia noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui dezgustător atac terorist. Mă bucur că poliţiştii noştri au reuşit deja să elimine un autor. Nu vom fi niciodată intimidaţi de terorism şi vom lupta împotriva acestor atacuri cu toate mijloacele”, a spus Kurz într-o declaraţie privind APA.

“În prezent trăim momente dificile în republica noastră. Aş dori să mulţumesc tuturor serviciilor de urgenţă care îşi riscă viaţa, mai ales astăzi pentru securitatea noastră. Întreaga ţară se află în mintea victimelor, a răniţilor şi a rudelor lor, cărora le exprim cea mai profundă simpatie. Mic de statura. El a mulţumit, de asemenea, liderilor Uniunii Europene şi partenerilor internaţionali pentru simpatia şi expresiile de solidaritate.

În prima sa declaraţie, Kurz a declarat în prima sa declaraţie că guvernul federal a decis că forţele armate vor prelua protecţia proprietăţii din Viena, care fusese efectuată anterior de poliţie, astfel încât poliţia să se poată concentra pe deplin în combaterea terorismului.

UPDATE ORA 00:27

Atac terorist la Viena. O persoană a murit, 15 au fost rănite. Poliţia acţionează în 6 puncte. Presa relatează despre cel puţin 7 morţi. Este posibil ca bilanţul să nu se adeverească. 

UPDATE ORA 23:56

Emanuel Macron a transmis un mesaj de solidaritate în limba germană prin intermediul canalului său de Twitter, în urma atacurilor petrecute în VIena.

”Noi, francezii, împărtăşim şocul şi tristeţea austriecilor după un atac la Viena. După Franţa, ţara  prietenă  este atacată. Aceasta este Europa noastră. Duşmanii noştri trebuie să ştie cu cine au de-a face. Nu vom ceda la nimic.”

UPDATE ORA 23:48

Poliţia din Viena a confirmat printr-un comunicat pe Twitter faptul că s-au tras mai multe focuri de armă din şase locaţii diferite, începând cu ora 20:00. Mai mulţi suspecţi înarmaţi s-ar afla în spatele atacurilor. O persoană a decedat, un poliţist a fost grav rănit iar unul dintre suspecţi a fost ucis de către poliţişti în urma schimbului de focuri.

Presa a anunţat 15 răniţi din care 7 sunt în stare foarte gravă. Toate spitalele au intrat în stare de alertă. Maşinile de poliţie patrulează mai ales în sectorul 11 al capitalei Austriei. Localul unde a avut loc atentatul se numeşte “Îngerul Roşu” / “Roter Engel” / “Red Angel”.

UPDATE Şeful comunităţii evreieşti din Austria, Oskar Deutsch, a declarat pe Twitter că e posibil ca nu sinagoga să fi fost ţinta atacurilor, ci ofiţerii de poliţie care supravegheau clădirea.

[embedded content]

UPDATE Unul dintre presupuşii autori ai atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, iar altul este căutat activ.
Membri ai poliţiei austriece au fost grav răniţi, a declarat Ministrul de Interne. 

UPDATE Au apărut primele imagini cu atacatorul 

UPDATE Teroriştii au atacat cel puţin 4 locaţii din centrul Vienei: sinagoga, 2 restaurante şi Centrul Comunitar Evreiesc, confrom informaţiilor oferite de presa locală.

Mai multe focuri de armă au fost trase în centrul Vienei, aproape de sinagoga din Seitenstettengasse, conform autorităţilor locale. Poliţia din Viena a lansat o operaţiune de forţă majoră. Toţi locuitorii Vienei au fost sfătuiţi să nu părăsească domiciliul.

Au fost trase focuri şi în vitrina unui restaurant recunoscut din centrul Vienei, Bettelalm. Clienţii s-au adăpostit în beciul localului. 

Până acum autorităţile au raportat un mort şi mai mulţi răniţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]