Anglia iese miercuri, 2 decembrie, din lockdown-ul de patru săptămâni pentru a reveni la restricţii regională pe care premierul Boris Johnson speră să le poată ridica în primăvară, datorită vaccinurilor şi a screening-ului în masă. 

 

A fost cea de-a doua închidere în Anglia, în incercarea de a reduce un al doilea val de coronavirus, fiind cea mai afectată ţară din Europa de pandemie (peste 59.000 de morţi pentru 1,6 milioane de cazuri pozitive). Lockdown-ul este înlocuit, cel puţin până în februarie, de un sistem de alertă pe trei niveluri, impunând restricţii la nivel local în funcţie de gravitatea epidemiei.

 

„Trebuie să fim realişti şi trebuie să acceptăm că nu există încă niciun vaccin în faza de implementare, care singur va permite revenirea la viaţa normală,” a explicat marţi Boris Johnson Camerei Comunelor, camera inferioară a Parlamentului. “Până atunci, nu ne putem permite să ne relaxăm, mai ales în lunile reci de iarnă,” a adăugat el, justificând măsurile restrictive.

 

Astfel, în toată Anglia, magazinele neesenţiale pot din nou să întâmpine clienţii. De asemenea, sălile de sport se vor redeschide şi se pot face nunţi. Rezidenţii se pot întâlni acum în grup de maxim şase persoane. Aproape toată Anglia, în jur de 55 de milioane de oameni, este plasată pe nivelul de alertă 2 sau 3, cu excepţia Insulei Wight, Cornwall şi Insulele Scilly, care se află la nivelul 1, cel mai jos.

 

Restricţiile (care se referă în special la funcţionarea pub-urilor şi restaurantelor şi a întâlnirilor în interior) sunt mai severe decât înainte de blocare. Însă, pentru a sprijini sectorul în sezonul cumpărăturilor pemtru Crăciun, guvernul a decis să ofere companiilor mai multă flexibilitate pentru programul de lucru, iar unele lanţuri au decis să funcţioneze 24 de ore pe zi.

 

Măsurile adoptate vor fi revizuite la fiecare două săptămâni, cu o primă evaluare programată pentru 16 decembrie. “Acest lucru va păstra progresul realizat în ultima lună şi va menţine virusul sub control,” a declarat marţi seară un purtător de cuvânt al guvernului. Britanicii vor avea totuşi un armistiţiu de Crăciun, cu reuniuni de familie permise timp de cinci zile, în perioada 23-27 decembrie, cu grupuri care de până la trei familii. 

 

În alte părţi ale Regatului Unit, strategiile adoptate variază. Scoţia, de exemplu, are şi un sistem de restricţii locale. Ţara Galilor, după un blocaj de 17 zile încheiat la începutul lunii noiembrie, a decis închiderea puburilor la ora 18:00 şi interzicerea vânzării de alcool, sperând să menţină epidemia sub control înainte de Crăciun.