Pacienţii cu HIV primesc o veste bună. Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde pentru primul tratamet injectabil care îi ajută să ţină boala în frâu. Este vorba despre un coktail de două medicamente antiretrovirale pe care pacienţii trebuie să îl facă o dată la câteva luni.

Adrian îţi spune ce înseamnă asta pentru el: „Încearcă să facă acelaşi lucru, adică  să  atingă pragul de nedetecţie, adică pacientul să fie nedetectabil, dar renunţând la zece medicamente pe zi, zece comprimate”

Cocktailul injectabil de două medicamente antiretrovirale are acţiune îndelungată şi împiedică virusul să se reproducă. Autorizaţia de punere pe piaţă a noului medicament trebuie însă aprobată de Comisia Europeană. În aşteptarea acestui noi remediu însă, pacienţii de la noi se confruntă cu alte probleme: 

„Nu am mai avut acces la analizele uzuale, la medicul curant este foarte greu să ajungi, eu nu am reuşit. Tratamentul medicamentos se ia cumva în orb, fără a se vedea dacă mai funcţionează, dacă este în regulă. Se degradează starea de sănătate”, a spus Adrian, pacient cu HIV

Problemele acestor oameni nu sunt numai cele legate de accesul la tratament. O analiză făcută recent de Observatorul Român de Sănătate arată că numărul de internări pentru bolnavii HIV/SIDA  scăzut cu 80% în perioada martie- august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].