Încă de la debutul pandemiei de COVID-19 au început presiunile pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2. Deşi cercetătorii au făcut progrese semnificative, încă sunt întrebări rămase fără răspuns. Una dintre informaţiile esenţiale pe care oamenii sunt nerăbdători să le afle este şi durata imunităţii în urma infectării cu noul coronavirus.

COVID-19 şi imunitatea. Ce am aflat până acum

Dr. Lauren Rodda din Washington, imunolog, spune că nu putem avea siguranţa că oamenii vor dobândi imunitate la SARS-CoV-2. Potrivit healthline.com, aceasta susţine că încă nu s-au făcut suficiente studii. „Ar fi necesară urmărirea re-expunerii la virus a unui număr mare de persoane pentru a vedea dacă se îmbolnăvesc din nou.”

Cu toate acestea, rezultatele unui studiu publicat marţi în revista Immunity indică faptul că persoanele care se recuperează după COVID-19 produc anticorpi care ar putea oferi protecţie împotriva infecţiei timp de cel puţin 5 luni. Imunitatea ar putea dura chiar şi 7 luni sau mai mult, în funcţie de reacţia fiecărui organism în parte.

„Conchidem că anticorpii neutralizanţi sunt produşi în mod susţinut timp de cel puţin 5-7 luni după infecţia cu SARS-CoV-2”, scrie echipa de cercetători condusă de Deepta Bhattacharya, imunobiolog la Universitatea de Medicimă din Arizona. Aceştia au testat aproximativ 30.000 de persoane din 30 aprilie, data de început a studiului.

Deşi concluziile obţinute până la acest moment sunt promiţătoare, cercetătorii nu au verificat dacă vreuna dintre persoanele testate a fost expusă din nou virusului şi dacă anticorpii produşi au fost suficienţi pentru a-i proteja de reinfecţie.

De asemenea, studiul sugerează şi că că imunitatea ar putea dura mult mai mult decît cele 5-7 luni estimate în prezent.

Experţii au au descoperit celule cu receptori de memorie B şi T la persoane care au suferit de forme uşoare de COVID-19. Acestea oferă sistemului imunitar posibilitatea de a reţine intruşii care au afectat în trecut organismul şi permit un răspuns mai rapid şi mai puternic la o eventuală reinfectare. Acest sistem funcţionează în cazul unor boli precum rujeola, aşa că ar putea funcţiona şi pentru COVID-19, spune Dr. Rodda.

Veşti bune oferă şi un studiu publicat în The New England Journal of Medicine. Cercetătorii din Islanda au analizat 1.107 de persoane care s-au vindecat după contractarea noului coronavirus şi au obţinut rezultat pozitiv în urma testului pentru anticorpii antivirali. Pe o perioadă de 4 luni, nivelul anticorpilor anti COVID-19 nu a scăzut.

Dr. Steven Sperber, şef interimar al diviziei de boli infecţioase de la Centrul Medical al Universităţii Hackensack, a subliniat însă că există încă multe lucruri pe care experţii nu le cunosc despre SARS-CoV-2.

OMS: Anticorpii anti-coronavirus „pot dura 7 luni sau mai mult”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine ipoteza obţinerii imunităţii în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Dr. Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS, spune că ştim deja că „majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc de COVID-19 dezvoltă anticorpi”. Deşi există o diferenţă între persoanele care suferă de forme uşoare şi forme severe ale bolii, cei mai mulţi pacienţi prezintă anticorpi detectabili. „Până acum, studiile arată că (anticorpii – n.r.) pot dura şapte luni sau mai mult”.

[embedded content]

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]