Cred că sunt puţine cuvinte care-ţi dau fiori mai mult decât cuvântul cutremur. Şi cum zona Vrancea e la doi paşi, am avut parte de cutremure serioase de-a lungul istoriei. Cel mai mare cutremur al secolului XX s-a petrecut acum exact 80 de ani.

Era ora 3 şi 39 de minute când pământul a început să se scuture. Cutremurul a avut 7,7 grade pe scara Richter, iar faza critică a durat 3 minute. Oraşul Panciu a fost distrus în proporţie de 95%, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Câmpina, Giurgiu şi Bucureştiul au suferit pagube importante. Prăbuşirea blocului Carlton, cea mai înaltă clădire din Bucureşti, a luat 140 de vieţi.

„Hotelul Carlton este complet distrus. Sunt sute de morţi şi de răniţi, mii de case au fost distruse, pagube de milioane, acesta este bilanţul acestei catastrofe fără precedent în România. Regele Mihai a venit imediat la locul catastrofei. Tânărul suveran a vrut să aducă alinare personal oamenilor atât de grav loviţi”, s-a transmis la radio în 1940.

Numărul total al morţilor nu este cunoscut nici acum, pentru că evidenţa populaţiei era greu de ţinut la acea vreme. Totuşi, se estimează că în jur de 600 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci. Sunt mai puţine victime decât la cutremurul din 1977, dar clădirile înalte din acea vreme erau puţine şi destul de recent construite.

Cutremure de peste 7 grade au mai avut loc în 1977 şi în 1986, dar cel mai puternic cutremur din istorie a rămas cel din 1802 care a fost estimat între 7,9 şi 8,2 pe scara Richter. E cunoscut drept cutremurul de Sfânta Parascheva. Cel mai recent cutremur important este cel din 25 aprilie anul acesta, care a măsurat 5 grade pe scara Richter.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]