După ce a anunţat că va creşte numărul de paturi din secţiile ATI, Guvernul caută acum soluţii pentru a angaja şi medici care să se ocupe de bolnavii COVID-19 în stare gravă. 200 de medici care au terminat rezidenţiatul ar putea fi angajaţi în aceste spitale.

Deocamdată, vorbim despre un proiect al Guvernului Acesta prevede ca cei 200 de medici să fie angajaţi la Spitalul Gerota al MAI. De aici, ar fi transferaţi către spitalele care au deficit de personal. Vizate sunt specializările ATI, medicină de urgenţă, pneumologie, radiologie şi Boli Infecţioase, spune Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-ministrului României.

„Avantajul pe care aceşti tineri medici îl vor avea este că vor putea fi detaşaţi în diverse unităţi spitaliceşti unde există nevoie de astfel de specialişti, iar acolo unde există posturi vacante, după perioada de şase luni contractuale, vor putea ocupa posturile vacante fără concurs”, a declarat Ionel Dancă.

Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, spune că măsura este “doar o peticeală a lipsurilor din sistemul medical.” Cârstoiu spune că aproximativ patru mii de medici au terminat rezidenţiatul, anul acesta, iar dacă nu vor avea posturi, vor pleca din ţară. În plus, cei angajaţi doar în contextual pandemiei, ar putea rămâne fără job-uri peste câteva luni.

„Este nevoie de deblocarea examenelor pentru ocuparea de  posturi.(…) Personalul care lucrează în aceste zone trebuie să fie pregătit pentru a lucra, iar a aduce debutanţi care să lucreze aici este aproape imposibil. Plus că nimeni nu vrea să lucreze într-o asemenea zonă având un contract de muncă de o lună jumate, două, trei, nu se ştie cât”, spune Eleodor Cârstoiu. 

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, de exemplu, ar fi nevoie de 50 de medici pe diferite specializări, în special în ATI. 12 medici şi 8 rezidenţi lucrează acum în secţia ATI COVID-19. Deficit nu este doar aici, spune Cristina Geormăneanu, directorul medical al spitalului.

„Afluxul pacienţilor către Unitatea de primiri Urgenţe este cel mai mare din toată ţara. Ne confruntăm, de asemenea, cu probleme. Suprasolicitată Clinica de Radiologie, imagistică, în general, întrucât suntem singurul spital din regiune care asigurăm gardă”, povesteşte  Cristina Geromăneanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]