Imagini, meme-uri si clipuri video care descriu vaccinul anti-Covid fabricat în Marea Britanie, care va fi distribuit de AstraZeneca, ca fiind periculos. Acestea au fost distribuite masiv pe reţelele sociale.

 

Se crede că este o stratagemă care vizează ţări precum Brazilia şi India, în care Rusia vrea să-şi vândă propriul vaccin Sputnik V.

 

Tema campaniei de dezinformare este că vaccinul ar putea transforma oamenii în maimuţe, deoarece foloseşte un virus de la cimpanzei ca vector.

 

Într-un afiş care conţine o imagine a lui King Kong mânuind o seringă se spune: ”Nu vă faceţi griji, vaccinul pentru maimuţe este în regulă”.

 

Altul îl arată pe Boris Johnson mergând pe Downing Street – dar a fost modificat pentru a-l face să arate ca un yeti, cu legenda: „Îmi place vaccinul meu bigfoot”.

 

Un al treilea poster arată un cimpanzeu în haina de laborator de la gigantul farmaceutic AstraZeneca.

 

”Dezinformarea este un risc clar pentru sănătatea publică. Îndemn pe toată lumea să folosească surse sigure de informare, să aibă încredere în agenţiile de reglementare şi să-şi amintească beneficiile enorme pe care vaccinurile şi medicamentele le aduc în continuare omenirii,” a declarat Pascal Soriot, director executiv pentru The Times, preluat de The Sun.

 

Campania dăunătoare, care a apărut pe Vesti News, versiunea rusă a Newsnight, a denumit vaccinul dezvolat de Oxford ”Vaccinul maimuţelor,” deoarece foloseşte un virus de la cimpanzeu ca vector.

 

Viruşii sunt adesea folosiţi ca vectori pentru că pot furniza informaţii genetice către o celulă din corpul uman.

 

Un vector transportă materialul genetic de la coronavirus la celule, oferindu-le informaţiile de care au nevoie pentru a crea material pentru a combate viitoarele întâlniri cu virusul. Însă, acest lucru nu transformă şi nu poate transforma oamenii în maimuţe, aşa cum susţin meme-urile ruseşti.

 

Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc. Cred că, în acest context orice dezinformare este extrem de periculoasă pentru că subminează încrederea cetăţenilor în tratamentele şi vaccinurile care ar putea ajuta la stoparea pandemiei,” a spus profesorul Pollard de la Universitatea Oxford.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]