Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate au prezentat marţi o propunere comună de regulament al Consiliului privind punerea în aplicare a unor măsuri sancţiuni pentru combaterea încălcărilor grave ale drepturilor omului şi a abuzurilor împotriva acestor drepturi la nivel mondial.

Propunerea comună de regulament al Consiliului este unul dintre actele juridice solicitate de Consiliu pentru a demara instituirea noului regim de sancţiuni. Aceasta completează decizia Consiliului care este propusă de Înaltul Reprezentant Josep Borrell şi care, odată adoptată de Consiliu, va institui regimul mondial de sancţiuni UE în materie de drepturi ale omului.

Odată intrat în vigoare, noul regim mondial de sancţiuni UE în materie de drepturi ale omului va oferi UE o mai mare flexibilitate pentru a viza responsabilii de încălcări grave ale drepturilor omului şi de abuzuri grave la nivel mondial, indiferent de locul în care au loc acestea sau de cine este responsabil. Se preconizează că regimul mondial de sancţiuni UE în materie de drepturi ale omului va consta în măsuri cum ar fi îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie. În ceea ce priveşte interdicţiile de călătorie, propunerea comună va prevedea, de asemenea, pentru prima dată, supravegherea de către Comisie a punerii în aplicare a interdicţiilor de călătorie.

„Trebuie să apărăm drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Un regim de sancţiuni UE care să tragă la răspundere persoanele responsabile de abuzuri şi de încălcări ale drepturilor omului ar fi trebuit să existe deja de mult timp. Suntem convinşi că, prin adoptarea propunerii noastre, Consiliul va demonstra că este hotărât să sprijine Comisia în îndeplinirea acestui obiectiv”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Noul regim nu va înlocui regimurile de sancţiuni geografice existente, dintre care unele abordează deja încălcări ale drepturilor omului şi abuzuri împotriva acestora, cum ar fi în Siria, Belarus sau Venezuela.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]