Spitalele destinate bolnavilor de coronavirus sunt pline, iar situaţia cea mai gravă este pe Secţiile de Terapie Intensivă.

Aici, locurile sunt limitate, iar capacitatea nu poate fi mărită peste noapte.

În judeţul Timiş, duminică au murit 14 oameni, 6 dintre ei, la Spitalul Victor Babeş. În acel moment, toate paturile de terapie intensivă erau ocupate.

Suntem într-o situaţie dificilă. La terapie intensive nu mai avem locuri de câteva zile, iar pe secţii avem cazuri foarte grave, care la un moment dat, există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi, neavând terapie inetnsivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar din păcate, lucrurile nu sunt suficiente. Astfel, s-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze 6 persoane cu forme foarte grave, internate pe secţie”, spunea luni, Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş Timişoara.

După două zile, preşedintele Klaus Iohannis l-a contrazis pe Musta.

”Am fost informat în această seară că ar fi fost locuri chiar în Timişoara, doar că unii cu alţii nu s-au întâlnit şi comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri şi, în realitate, nici nu este neapărat nevoie să vorbească directorii de spitale între ei, pentru că există Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care centralizează aceste solicitări şi care se preocupă şi de transportul pacienţilor într-un loc unde sunt paturi disponibile“, a declarat preşedintele României, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Imediat, medicul Virgil Musta şi-a schimbat şi el declaraţia. Susuţine că vremea le-a fost fatală celor 6 pacienţi, nu lipsa locurilor de la ATI.

Eu cred că nu m-am exprimat foarte clar sau nu am fost bine înţeles. Eu nu am spus că nu am avut unde să îi ducem pe aceti pacienţi. Am spus că nu am avut timp să ăi transferăm la terapie intensivă. Era ceaţă, şi ştim foarte bine că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare. Ei s-au decompensat foarte repede şi nu am mai putut să îi salvăm”, a explicat astăzi, Musta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]