Clujul va avea în curând primul cartier de case pasive premium din Europa de Est. Ideea aparţine unui arhitect care după ce şi-a construit el o casă sănătoasă cu cheltuieli aproape zero, s-a gândit să le dea posibilitata şi altor oameni să se bucure de acelaşi confort.

O casă pasivă înseamnă un consum de energie extrem de redus. În plus, este călduroasă iarna şi răcoroasă vara, fară centrală pe gaz sau alte surse de încălzire. Faţă de o construcţie clasică, costurile de încălzire şi răcire sunt cu 90% mai mici. Cum se poate acest lucru? Secretul stă în sistemul de ventilaţie cu recuperare de căldură care extrage aerul viciat din casă şi pompează încontinuu aer curat. O casă pasivă premium costă între 400.000 şi 480.000 de euro.

Alin Mustea, CEO BioBuilds, Proiect case pasive: Pasive premium, asta înseamnă că aceste case consumă aproximativ 5% din cât consumă casele normale pentru încâlzire şi răcire. De exemplu într-o casă pasivă, pe lângă faptul că avem o temperatură constantă, funcţionează ca şi un termos. Nu are sisteme de încălzire active, adică nu au gaz. Casele pot fi vândute şi cu un kit de panouri solare care le face complet automome. Avem opt case dintre care trei sunt în proces de negociere. O casă costă între 400.000 şi 480.000 de euro. Sistemul de pereţi este un prefabricat creat de noi, care are ca şi izolaţie paie pe interior, fibră de lemn pe exterior şi respectiv gips carton în interiorul casei.

În casa sănătoasă nu ai nevoie de calorifere sau gaz. Sistemul de ventilaţie cu recuperator de caldură îţi asigură o temperatură confortabilă, dar şi apă caldă. În plus cheltuielile la o astfel de locuinţă sunt aproape zero.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]