Criza economică generată de pandemie a sporit nesiguranţa legată de pensii pentru miliarde de oameni la nivel mondial, aceştia aflându-se acum în faţa perspectivei de a fi nevoiţi să muncească până la vârste mai înaintate sau de a dispune de venituri mai mici la vârsta pensionării, scrie ZF.

Chiar şi înainte de criză, sistemele private şi publice de pensii se aflau sub presiune din cauza populaţiilor în curs de îmbătrânire şi a mediului şi dobânzilor mici. Acum, pandemia exacerbează această problemă şi urgentează nevoia ca guvernele să implementeze reforme „dificile din punct de vedere politic“ pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor, potrivit studiului realizat de Mercer şi alte companii. Reformele respective includ majorarea vârstei de pensionare.

„Recesiunea economică provocată de criza sanitară mondială a dus la contribuţii reduse pentru pensii, randamente mai scăzute şi datorii guvernamentale mai ridicate în majoritatea ţărilor“, arată David Knox, senior partner la Mercer. „În mod inevitabil, acest context va avea un impact major asupra pensiilor viitoare“.

În iunie, OCDE avertiza că retragerea activelor din pla­nu­rile de pensionare în avans ar trebui să fie „o măsură de ultimă instanţă“. Analiza arată că unele guverne le-au permis debi­torilor şi angajatorilor să reducă ratele de contribuţie la pensiile obligatorii pentru a diminua presiunile asupra gospodăriilor.

Autorii acesteia avertizează că guvernele vor avea pe viitor un spaţiu de manevră restrâns pentru a-şi susţine populaţiile mai vârstnice din cauza datoriilor legate de Covid-19.

Aceştia recomandă ca guvernele să adopte o serie de reforme, cum ar fi creşterea economiilor pentru pensii în rândul liber profesioniştilor şi majorarea vârstelor de pensionare pentru a reflecta speranţa de viaţă în creştere.

„Reformarea semnificativă a sistemelor de pensii este acum mai urgentă ca niciodată“, arată Knox. „Totuşi, aceste reforme nu sunt uşoare şi ar putea necesita perioade îndelungate de tranziţie“.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]