A început numărătoarea inversă pentru campania de vaccinare, care pe hârtie arată foarte bine. Planul este gestionat de colonelul Valeriu Gheorghiţă, medic militar. Strategia pusă la punct cu rigoare cazonă poate fi dată peste cap de resursa umană implicată în campania de vaccinare. Valeriu Gheorghiţă este însă încrezător în succesul campaniei. 

„Avem toate procedurile în momentul de faţă în stadiul de finalizare pentru toate tipurile de activităţi, atât logistice, cât şi cele strict medicale. Urmează etapa de training al personalului care va efectua activităţi în aceste centre de vaccinare. Pentru noi este un lucru cât se poate de bun faptul că începe vaccinarea pentru că, progresiv, vom avea timp să facem vaccinarea celorlalte categorii de personal care vor efectua activităţi în centrele de vaccinare din afara unităţilor medicale”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„Nu putem garanta că nu vor exista disfuncţionalităţi, noi încercăm să reducem la minimum posibil acest risc, dar, cu siguranţă, atâta timp cât lucrăm cu oameni există acest risc de a apărea erori”, adaugă coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă mizează însă pe proceduri bine definite şi crede că faptul că vaccinarea va începe în spitalele din linia întâi va lăsa timp la dispoziţie pentru instruirea personalului din centrele de vaccinare.

Vom primi vaccinul în tranşe săptămânale, a spus preşedintele Klaus Iohannis. Şi nu în funcţie de capacitatea nostră de vaccinare, ci conform alocării de la Comisia Europeană. Serul se la PfizerBioNTech va fi stocat la Institutl Catacuzino din Bucureşti, unde, în nouă congelatoare, pot fi depozitate un milion şi jumătate de doze. Pentru că este un vaccin sensibil, va fi transportat în cantităţi mici, cu maşini frigorifice. Dacă va fi vorba de cantităţi mari, vor fi folosite şi avioane Spartan. Din fericire, din ianuarie am putea primi şi vaccinul Moderna, care poate fi depozitat la temperaturi de minus 20 de grade. Acesta poate fi folosit şi în centrele mobile de vaccinare. 

„Pentru categoriile populaţionale pentru care accesul la un centru fix este limitat, anumite localităţi rurale sau centrele rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice vor fi folosite aceste unităţi de vaccinare mobile care practic se vor deplasa împreuna cu echipele vaccinatoare în acele zone şi vor vaccina pe cei care vor sa se vaccineze”, explică medicul Valeriu Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].