Urmărind sondajele de opinie, la doar 12 zile distanţă faţă de alegerile prezidenţiale din SUA din 3 noiembrie, preşedintele Donald Trump a fost supus presiunii, în timpul dezbaterii finale de joi, pentru a-şi reînvia campania împotriva rivalului democrat, Joe Biden.

 

 

Concluziile dezbaterii Trump – Biden. O seară mai civilizată

 

Butonul de ”mut” nu a fost prea mult folosit şi, chiar şi în perioadele de dezbatere liberă, candidaţii au menţinut un comportament mai civilizat decât la ultima lor întâlnire.

 

Trump părea să aibă cel mai bun comportament, la începutul serii, chiar şi la adresa moderatorului Kristen Welker, membru al corpului de presă de la Casa Albă pe care îl denigrează frecvent. „Până în prezent, respect foarte mult modul în care te descurci”, a spus el.

 

Dar pe măsură ce dezbaterea a avansat, Trump a revenit la vechile obiceiuri, vorbind peste moderator şi ironizându-l pe Biden.

 

 

Mai bine decât Abraham Lincoln?

 

Refuzul lui Trump de a condamna grupurile supremaciste albe, la prima dezbatere, a fost probabil cea mai mare eroare neforţată a sa.

 

El a evitat această capcană joi, în timpul unui schimb de replici rasiale, a promovat reforma sa în justiţia penală, care a adus schimbări legislaţiei susţinute de Biden în anii 1990, care a condus la condamnări la închisoare pentru milioane de negri.

 

”Cu excepţia lui Abraham Lincoln, posibilă excepţie … nimeni nu a făcut ceea ce am făcut eu pentru americanii negri”, a spus Trump.

 

El a mai spus că a decis să candideze la funcţia de preşedinte pentru că nu i-a plăcut performanţa primului preşedinte negru al ţării. „Am candidat din cauza lui Barack Obama. A făcut o treabă proastă. Dacă aş fi văzut că a făcut o treabă bună, nu aş fi candidat niciodată”.

 

Biden nu a rămas dator şi i-a răspuns lui Trump: ”Abraham Lincoln este unul dintre cei mai rasisti preşedinţi pe care i-am avut în istoria modernă. El varsă combustibil pe fiecare foc rasist.”

 

 

Biden a încercat să se adreseze mai mult alegătorilor

 

După un lung schimb de informaţii despre finanţele personale ale celor doi candidaţi, Biden s-a întors spre cameră şi a spus: „Nu este vorba despre familia lui şi familia mea. Este vorba despre familia ta. Şi pe familia ta o doare grav ”, a spus el.

 

În timpul unei discuţii despre asistenţa medicală, el a spus: „Câţi dintre voi sunteţi acasă rostogolindu-vă în pat noaptea întrebându-vă ce veţi face în numele lui Dumnezeu dacă vă veţi îmbolnăvi?,” a spus Biden.

 

 

Momentul declaraţiilor fiscale

 

Trump a încercat să îl descrie pe Biden ca fiind corupt, implicat în relaţiile de afaceri ale fiului său Hunter din Ucraina şi China.

 

Biden a negat categoric orice implicare a sa şi a scos în evidenţă refuzul lui Trump de a-şi publica declaraţiile fiscale. “Ce ascunzi?” a intrebat el. „Publicaţi-vă declaraţiile fiscale sau nu mai vorbiţi despre corupţie”.

 

 

Pandemia de coronavirus

 

La scurt timp după ultima dezbatere, Trump a contactat COVID-19 şi a petrecut trei zile într-un spital. Pandemia, care a ucis peste 222.000 de oameni în Statele Unite, rămâne problema principală pentru alegători şi Biden l-a acuzat în repetate rânduri pe Trump că a gestionat greşit criza.

 

„L-am luat, am învăţat multe. Doctori excepţionali, foarte bune spitale,” a spus Trump.

 

Trump a părut că promite că un vaccin anti-Covid va fi gata „în câteva săptămâni.” „Nu este o garanţie”, a clarificat el. El a promis că ţara „face faţă”, chiar dacă mai multe state americane au raportat creşteri record pe o zi.

 

“Dacă am purta măşti, am putea salva 100.000 de vieţi”, i-a răspuns Biden, referindu-se la faptul ca la dezbaterea anterioară membrii familiei Trump nu au purtat măşti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]