O imagine aproape identică se naşte într-un poem de Pessoa. Oceanul a fost teatrul, leagănul şi mormântul gloriilor ei.

Cartea de note de călătorie a ziaristului Stelian Ţurlea a apărut în prima ediţie în anul 1980. Ediţia a doua a fost lansată la recentul Târg de carte online Gaudeamus. E o suită de reportaje despre capitala lusitană şi alte câteva oraşe mai mici, dar mai ales o incursiune în cultura ţării din extremitatea vestică a Europei.

Cartea a fost bine întâmpinată de critică, la vremea aparţiei, dovadă textele adunate în dosarul de presă aflat la sfârşitul volumului.

Spicuim: „De aici interesul făţiş pentru marile momente ale istoriei portughezilor, pentru monumentele artei lor, de la Camões la Pessoa (figuri care obsedează, cu îndreptăţire. memoria literară a călătorului) şi, nu în ultimul rând, pentru orizontul psiho-spiritual specific poporului de pe malurile Atlanticului şi ale fluviului Tejo ce curge în vecinătatea imediată a Lisabonei. Rezultatul este un discurs liber, instructiv şi delectant deopotrivă, din care, pentru cititor rămân două şiruri de imagini: unul privind personalitatea istorică şi spirituală a Portugaliei, celălalt – personalitatea unul călător ce se caută în lume pe sine.” (Laurenţiu Ulici)

„Notaţia are flexibilitate şi lirism, ochiul observă atent jocul luminilor, mişcarea străzilor, scena semnificativă, fixând, în vârtejul imaginilor, un chip, o formă, un gest, urechea reţine un sunet, memoria olfactivă înregistrează amestecul miresmelor. Prozatorul se abandonează percepţiei complexe, senzaţiile captând într-un mod aparte realul opulent şi în perpetuă transformare. Inserţia livrescă introduce o emoţie de altă natură, deschizând accesul la un alt registru, preponderent evocator.” (Sultana Craia).

Stelian Ţurlea – La nord şi la sud de Tejo. Itinerare portugheze. Ediţia a doua. Editura Eikon. 204 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]