Suma împrumutată de Ministerul Finanţelor în lei în noiembrie de la băncile de pe piaţa locală a ajuns la 7,86 mld. lei, cu 55,4% peste programul de împrumuturi pentru această lună, în timp ce în euro a împrumutat 2,5 mld. euro de pe piaţa externă.

Ministerul Finanţelor s-a înţeles cu băncile la licitaţiile cu titluri de stat în lei, împrumutând în noiembrie mai mult cu 2,8 mld. lei faţă de nivelul programat. Pentru luna noiembrie Trezoreria Statului avea planificate împrumu­turi de pe piaţa internă de peste 5 mld. lei.

Însă la licitaţia pentru titluri de stat în euro de pe piaţa locală din noiembrie, cererea băncilor a fost mai mult decât dublă faţă de nivelul pro­gra­mat, dar Ministerul Finanţelor nu a împru­mutat nicio sumă în condiţiile în care nu s-a înţeles cu băn­cile în privinţa dobânzii, considerând nivelul inacceptabil.

Eşecul licitaţiei în euro pe piaţa in­ternă venea după ce în aceeaşi săptămână Ministerul Finan­ţe­lor ie­şise pe pieţele externe şi împru­muta­se 2,5 mld. euro, la a patra emisiune de bonduri externe din 2020.

Împrumuturile totale ale sta­tului prin bonduri externe din 2020 sunt de 8,8 mld. euro şi 3,3 mld. dolari.

De pe piaţa internă, de la înce­pu­tul anului până acum, Ministerul Finanţelor a îm­pru­mutat aproape 2,3 mld. euro. La finalul lunii oc­tom­brie statul a luat de la băncile locale suma re­cord de aproape 1,65 mld. euro, cea mai mare va­loa­re la o singură emisiune de titluri în euro pe intern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]