„Văzând declaraţiile din spaţiul public a unor oficialităţi guvernamentale precum primul ministru, ministrul Sănătăţii, consilieri ministeriali etc, cu privire la soluţii la care se gândesc pentru monitorizarea şi controlul pacienţilor cu SARS-CoV-2, Colegiul Medicilor din România priveşte cu mare îngrijorare declaraţiile respective. Decidenţii trebuie să înţeleagă că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfăşoară în baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări sociale de sănătate; aceste contracte se încheie respectând o Hotărâre de Guvern care aprobă un Contract Cadru şi Norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, au transmis, joi, reprezentanţii Colegiului Medicilor de Familie (CMR).

Potrivit acestora, Hotărârea de Guvern de aprobare a Contractului Cadru şi Normele de aplicare, respectă sau ar trebui să respecte rezultatul negocierilor dintre CNAS şi CMR.

„Nu se pot emite ordine directe către medicii de familie pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor şi fără cuprinderea lor în Contractul Cadru şi Normele de aplicare a acestuia. Fără parcurgerea acestor etape, orice declaraţie în spaţiul public creează confuzie majoră în rândul populaţiei şi îngrijorarea justificată a medicilor de familie. Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecţiei împotriva contaminării aşa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecţios cunoscut. Echipamentul de protecţie – chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spaţii şi condiţii de echipare-dezechipare, decontaminare (duş imediat), de neutralizare a echipamentului, condiţii de transport la domiciliu în focar şi de la domiciliul pacienţilor izolaţi”, spun reprezentanţii CMR.

CMR atrage atenţia că un medic de familie infectat sau bolnav, indisponibilizat pentru pacienţii de pe lista sa, ar crea consecinţe dezastruoase în lanţ privind furnizarea de servicii pacienţilor respectivi.

„S-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienţilor la servicii medicale în asistenţa medicală primară, având consecinţe şi pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unităţile de primire urgenţă şi aşa sufocate de solicitări. Absenţa medicul de familie din mediul rural ar crea efecte şi mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguraţilor. Medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanţă a pacienţilor asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienţi cunoscuţi care nu necesită evaluarea primară a comorbidităţilor”, mai arată CMR.

Despre atribuirea unui număr de 30 de puncte pe persoană infectată urmărită sau monitorizată, CMR atrage încă o dată atenţia că Guvernul nu a găsit nici până acum soluţii să plătească medicilor de familie şi personalului angajat stimulentul de risc prevăzut în lege.

„Propunerea celor 30 de puncte este chiar ofensatoare, pentru că din aceeaşi sumă alocată pentru servicii s-ar plăti şi surplusul de puncte, scăzând astfel valoarea punctului <per serviciu>”, spun reprezentanţii medicilor de familie.

Concluziile trase de CMS sunt că medicul de familie nu va pătrunde în focar pentru evaluare primară. El poate face şi deja face monitorizarea la distanţă pentru pacienţii cu COVID 19 izolaţi la domiciliu şi, dacă va dori, ar putea face şi anchetă epidemiologică pentru pacienţii suspecţi şi confirmaţi COVID 19 înregistraţi pe platforma DSP. Însă, spun reprezentanţii CMR, orice modificare a pachetului de servicii trebuie negociată cu reprezentanţii legali ai medicilor (CMR), pentru că serviciile propuse trebuie însoţite de finanţare adăugată fondurilor CNAS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]