“Marius Tucă Show”, marţi, 20 octombrie, de la ora 19.00. Invitate sunt Avocatul Poporului, Renate Weber, şi jurnalista Sorina Matei.

 

“Marius Tucă Show”. Iată principalele idei enunţate:

Renate Weber: „Eu nu pot să mă duc într-un loc şi să stau degeaba, am făcut ce mi s-a părut firesc să fac.”

Renate Weber: „Percepţia asupra instituţiei s-a politizat pentru că i s-a permis să atace la CCR legi. Nu ai cum să schimbi percepţia, mai ales într-o societate în care toată lumea se ceartă cu toată lumea.”

Renate Weber: „Mă uitam la ce s-a întâmplat în alte state, dar n-am văzut să batjocoreşti judecătorii Curţii Constituţionale, adică să vină prim-ministrul să şteargă cu tine pe jos.”

Sorina Matei: „Laura Stefan spunea că, dacă statul român decide iar stare de urgenţă, în continuare nu avem legislaţie pe amenzi.”

  • Accesul la cultură cum se asigură, dreptul la educaţie?

Renate Weber: „Am avut toate datele cu educaţia online la sfârşitul lui mai. Bolnavii cornici nu au avut unde să meargă.”

  • Marius Tucă: Aveţi de gând să sesizaţi la CCR nerespectarea dreptului la educaţie?

Renate Weber: „Comitetele judeţene de urgenţă ar trebui să atace în instanţă, avem avocaţi foarte buni care abia aşteaptă.”

Renate Weber: „Avem petiţii care vorbesc de purtarea măştii.”

  • Care e populaţia Bucureştiului, a României?

Renate Weber: „Am trimis catre AEP, MAI, INS, n-am primit niciun răspuns. Ultima cifră – 18 milioane 900 de mii înscrişi în registrul electoral, la care se adaugă copiii.
Minus 740 de mii care locuisc în afară ţării. INS încă nu a răspuns, a doua zi am intrat într-o emisiune cu directorul INS şi a spus că a primit cererea mea. Au trecut două săptămâni de atunci. Legea le permite să răspundă într-o lună.”

  • Sorina Matei: Cum se poate rezolva corect situaţia pensiilor uriaşe speciale? Avem o încărcătură pe buget….

Renate Weber: „Eu insist să le spunem pensii de serviciu. Sunt câteva categorii de persoane care le primesc. Eu nu primesc, am fost avocat, am pensie pentru asta.
Magistratii au început să aibă un sistem diferit de salarizare. Avem armată şi poliţie. (…) Problema e cu cei 85% şi baza de calcul, acolo ar trebui umblat.”

  •  De ce nu se duc în instanţă cei de la HoReCa?

Renate Weber: „O Hotărâre de Guvern nu se atacă la CCR.”

  • Marius Tucă: Dacă vine iar lockdown, veţi ataca la CCR?

Renate Weber: „Ori de câte ori am văzut că e ceva în neregulă, am atacat. (…) Nu mi-e frică de faptul că voi fi demisă, eu sunt un om liber, mă duc unde mă duc să fac ceea ce cred că e în acord cu Constituţia. Nu îi răspund lui Orban, nu e în atribuţiile mele să cobor. E o funcţie în afara politicii.”

  • România pe locul 4 la nerespectarea drepturilor şi libertăţilor, după Rusia, Turcia şi Ucraina.

Sorina Matei: „Predoiu a pus în dezabtere legile justiţiei. Dacă veţi vedea nereguli, veţi sesiza CCR?”
Renate Weber: „Eu sper ca asociaţiile magistraţilor să se sesizeze în caz de nereguli.”

  • Serviciile au rolul lor într-un stat de drept. Actul de justiţie e altceva decât ceea ce trebuie să facă Serviciile.

 

Marius Tucă şi Sorina Matei vorbesc cu Renate Weber despre drepturi şi libertăţi într-un stat democratic, măsuri luate în stări de urgenţă sau de alertă. Un subiect important este şi decizia pe care o iau azi judecătorii CCR privind sesizarea Avocatului Poporului legată de două articole din Legea Carantinării – măsura internării obligatorii şi detaşarea personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public.

 

Renate Weber consideră că “întreaga planetă a manageriat foarte prost această pandemie. Ceea ce se întâmplă în România nu e diferit de ce se întâmplă în alte state.”

 

O dezbatere despre restricţii, ideaa de drept şi de lege, în direct, la Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]