Imaginea articolului Marius Tucă Show. Dana Gârbovan: Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei. Un pas înainte – doi înapoi

Marius Tucă Show. Dana Gârbovan: Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei. Un pas înainte – doi înapoi

Principalele modificări ale legilor justiţiei, aflate în dezbatere publică până în primăvara anului viitor, sunt explicate de Dana Gârbovan. Ea susţine că judecătorii şi procurorii trebuie să fie şi să apară ca independenţi în raporturile dintre ei. Care e diferenţa dintre judecător şi procuror, ce modificări au fost aduse în 2018 legilor justiţeii, ce se păstrează şi ce se abrogă prin noul proiect?

Dana Gârbovan vorbeşte şi despre amestecul serviciilor secrete în justiţie şi despre faptul că noul proiect abrogă o bună parte din garanţiile introduce în 2018 împotriva interferenţei acestor servicii în actul de justiţie.

Legi, justiţie, drepturi, libertăţi, servicii secrete, subiecte dezbătute, în direct, la Aleph News.

Principalele momente:

 • Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei. Un pas înainte – doi înapoi. Cele două teme – serviciile secrete şi separarea carierelor magistraţilor. 2018 – mai multă emoţie decât raâiune –  s-a obţinut prezervarea independenţei magistraţilor.
 • Independenţa Justiţiei nu este un drept teoretic. Este dreptul faţă de care toate celelalte drepturi rămân lipsite de apărare.
 • Este încălcată esenţa personalităţii omului. Dreptul la intimitate, la viaţă privată. Dacă renunţi la ea, permiţi statului să stabilească regulile.
 • Judecătorii trebuie să fie independenţi în raport cu procurorii” ar trebui să fie o axiomă.
 • În 2005 a fost adoptată Legea 303, privind statutul magistraţilor – trebuie separată noţiunea de judecător şi de procuror şi să se înţeleagă că fiecare are îndatoriri independente.
 • Nu ne trecea prin cap că serviciile secrete erau amestecate. Pentru mine, a fost un şoc să văd cât de adânc sunt infiltrate serviciile de informaţii şi, cumva, era un elefant roz în încăpere. Nu se întreba nimeni cine face interceptările alea.
 • Din ‘99 până acum a existat această influenţă între fosta securitate şi serviciile secrete şi rolul pe care-l joacă justiţia în prezent.
 • Suntem incapabili să rezolvăm problema serviciilor de informaţii. Cine sunt ofiterii acoperiti din Justitie? Cine ne dă garanţia că nu sunt ofiţeri acoperiţi printre magistraţi?
 • În 2015 – comunicat de presa emis de CSAT că nu există acoperiţi, în urma verificărilor efectuate. Domnul Mihalache a răspuns că “CSAT nu are capacitatea de a verifica peste 12 000 de angajaţi şi că verificările au constat în întrebarea: aveţi ofiţeri acoperiţi? Sigur că răspunsul a fost “nu”.
 •  Nu avem dovada ca s-au facut verificarile. Noile propuneri de modificare a Legilor Justiţiei îngroapă cu totul ideea de a descoperi acoperiţii.
 • Noi am obtinut incriminarea racolarii magistratilor in servicii, inclusiv tentativa. Se intentioneaza abrogarea legii 303 prin dezbatere publica.

 

 • Avem observatii scrise si urmeaza sa le trimitem ministrului justitiei. Vom participa la dezbaterile de dupa 2 noiembrie.
 • SIIJ a fost criticat constant. A fost creat ca o garantie pentru independenţa funcţională a judecătorilor. Era un conflict de interese: un procuror putea să facă un dosar împotriva judecătorului care a dat soluţia. Era clar un conflict de interese.
 • Am ajuns o societate atât de divizată, încât nu ştiu cum am putea să ne revenim. Într-o lume dominată de vină, de blam, cum văd cum am putea ieşi la lumină. Oameni buni, avem drept la informare, la livrare de informare. Şi ceilalţi bolnavi au dreptul la sănătate. Hai să ne ascultăm unii pe ceilalţi!

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]