Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Molodova

Alegătorii pro-europeni vor avea de ales între Maia Sandu, Tudor Deliu şi Andrei Năsatse, iar alegătorii pro-ruşi – între Igor Dodon, Renato Usatîi şi Violeta Ivanov.

Pe buletine apare opt candidaţi în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Ţîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Preşedintele ales va fi al 6-lea în cei 29 de ani de ani de independenţă ai Republicii Moldova şi al patrulea ales prin vot direct.

LIVE TEXT. Cele mai importante momente din ziua votului

ORA 12:05 Comisia Electorală Centrală (CEC) a ieşit la al doilea briefing al acestei zile

Preşedintele CEC, Dorin Cimil, afirmă că procesul votării a început fără incidente majore. În Reuplica Moldova, până la ora 12:00, au votat circa 450 de mii de alegători, iar în secţiile de votare deschise în diasporă au votat peste 28 de mii de moldoveni.

ORA 12:00 „Am votat pentru Unire”

Aceasta a fost prima declaraţie a lui Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului „Unirea” la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, după ce şi-a exercitat dreptul la vot.

ORA 11:40 La Varniţa sunt alegători aduşi cu microbuze

Mai mulţi alegători au fost aduşi organizat cu microbuze, deşi Comisia Electorală Centrală a interzis pentru astăzi circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de opt locuri. 

ORA 11:35 Cozi imense la o secţie de votare din Londra

La o secţie de votare din Londra, moldovenii au format cozi imense pentru a-şi exercita dreptul la vot. Un alegător de la faţa locului a declarat pentru AGORA că oamenii sunt echipaţi cu măşti şi păstrează distanţa socială. 

ORA 11:15 Igor Dodon a votat împreună cu soţia sa. La ieşirea de la urne, Dodon a declarat că ploaia e un semn bun.

„Am votat pentru o ţară puternică şi stabilă. Am votat pentru păstrarea stabilităţii politice, dar şi pentru echilibru între partenrii noştri externi. Moldovenii trebuie să se ţină departe de haos. Am votat pentru relaţii bune între toate etniile Republicii Moldova. De votul fiecăruia dintre noi depinde viitorul ţării. La noi se spune că dacă plouă e un semn bun. Părinţii mi-au spus că la ei la nuntă a plouat. Dacă a plouat la nuntă, o să fie o familie bună”, a declarat Igor Dodon. 

ORA 11:00 Prezenţă slabă la vot. Tot cei în vârstă sunt cei care votează primii

Potrivit datelor CEC, în jur de 60% dintre cei care au votat până la această oră au vârsta de peste 56 de ani. Aceştia sunt urmaţi de alegătorii cu vârsta cuprinsă între 41 şi 55 de ani. 

Comparativ cu turul întâi al alegerilor prezidenţiale din 2016, în dimineaţa zilei de astăzi au fost mai activi şi alegătorii cu vârsta între 26 şi 44 de ani. Până la ora 10:00 la urne s-au prezentat cu circa 10% mai mulţi decât la 30 octombrie 2016, conform celor de la AGORA.md.

Tinerii cu vârsta de 18 – 25 de ani sunt însă mai pasivi decât în 2016. 

ORA 10:00 Prezenţă de peste 7%. Peste 200.000 de persoane au votat

Prezenţa în timp real poate fi urmărită aici: 

ORA 9:30: Peste 5,5% din alegătorii s-au prezentat la urne, echivalentul a 154.000 de persoane

ORA 9:00 Liderul PAS, Maia Sandu a votat:

„Eu am votat pentru ordine în ţară, pentru dreptate, pentru bunăstare, pentru un stat care să lucreze pentru oameni, care să creeze oportunităţi de angajare la locuri de muncă bine plătite, acasă”, declarat Maia Sandu potrivit Agora.md. 

ORA 8:00 Prezenţa la vot la ora 8:00 este de aproape 2%. Peste 50.000 de persoane şi-au exercitat dreptul la vot în prima oră de la deschiderea urnelor.

ORA 7:50: 7:45 Incidente în Transnistria. La Varniţa, alegătorii au format cozi la secţiile votare. Andrei Năstase, candidatul Partidul Politic – Platforma Demnitate şi Adevăr,  a declarat că s-a folosit un spray lacrimogen. Informaţia nu a fost confirmată încă de autorităţi.

ORA 7:40 Premierul, Ion Chicu, a votat. El a venit la secţia de votare la ora 07:30. Însoţit de soţie, el a spus că Moldova are viitor

ORA 7:00 Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 07:00.

Unde şi cum votează moldovenii din România?

Moldovenii care muncesc, învaţă sau locuiesc în România sunt aşteptaţi să voteze pentru alegerile prezidenţiale. Secţiile de votare din România se deschid la ora 7 dimineaţa şi se vor închide la 21.00. Pentru a vota, au nevoie de paşaportul valabil sau expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar.

Emil Jacotă, Însărcinat cu Afaceri Ambasada Republicii Moldova: În România am deschis 13 secţii de votare, practic am acoperit toate judeţele din România. În Bucureşti vor fi deschise două secţii de votare, una aici, în incinta ambasadei, alta va fi în centrul istoric al Bucureştiului. Între trei mii şi cinci mii de buletine vor fi în fiecare secţie de votare.

Basarabenii pot vota pentru unul din cei 8 candidaţi înscrişi în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte. Trei dintre aceştia sunt pro-Rusia, iar alţi 5 sunt pro-europeni. În turul doi al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău au şansa să ajungă actualul preşedinte pro-rus Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu. În 2016, la votare au participat circa 10.000 de moldoveni aflaţi în România. Mâine, pe Aleph News, ai să urmăreşti cum decurge ziua de vot în Republica Moldova.

LISTA SECŢIILOR DE VOTARE PENTRU MOLDOVENI

 • Bucureşti, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
 • Bucureşti, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorităţii Electorale Permanente
 • Iaşi, sediul Consulatului General
 • Timişoara, Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”
 • Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenţilor
 • Galaţi, Universitatea “Dunărea de Jos”
 • Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor
 • Constanţa, Universitatea “Ovidius”
 • Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”
 • Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare”
 • Sibiu, Şcoala Gimnazială “Regina Maria”
 • Craiova, Universitatea din Craiova
 • Oradea, Universitatea din Oradea

Reguli în secţia de vot

Masca este obligatorie în secţiile de votare. Alegătorii care vor veni fără mască vor primi măşti gratuit. Într-o secţie nu vor putea intra mai mulţi alegători decât numărul cabinelor de vot amenajate, iar spaţiul va fi dezinfectat o dată la două ore.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]