Cetăţenii ţărilor membre din Uniunea Europeană vor putea vizita în continuare Marea Britanie pe perioade de până la 6 luni, fără a solicita viză. Dar pentru viitorii studenţi cu paşaport european, lucruriile vor atăta diferit. Aceştia nu vor mai fi trataţi pe picior de egalitate cu studenţii britanici, ci vor avea un statut similar cu cel actual al aplicanţilor din ţări precum SUA, India, Bangladesh, Canada, Albania, etc.

La studii în Marea Britanie. Viza de student

Toţi europenii cu vârste de peste 16 ani care au obţinut un loc la o instituţie de învăţământ superior din Uniune sunt eligibili pentru a solicita o viză de student.

O viză de student din Marea Britanie – parte a sistemului prin care autorităţile britanice decid cu privire la eligibilitatea solicitanţilor de viză – poate fi obţinută urmând mai multe proceduri:

  • completarea unei cereri
  • prezentarea documentelor solicitate
  • plata taxei de viză

Pentru a obţine o viză de student, candidatul trebuie să cumuleze punctele necesare (cel puţin 70), care sunt acordate în funcţie de mai multe criterii.

  • 10 puncte – dovada competenţelor lingvistice în limba engleză, la standardul asociat cursului pe care doresc să îl urmeze;
  • 10 puncte – dovada posibilităţii de a se susţine financiar pe perioada studiilor sau existenţa unui sponsor;
  • 50 puncte – confirmarea admiterii la studii + numărul de referinţă acordat de instituţia de învăţământ în urma admiterii studentului (CAS) + dovada faptului că aplicantul participă la un program de studii care oferă o calificare aprobată, la un nivel de studii adecvat + dovada calificării studentului pentru a urma programul respectiv + nivel de studii + locul de studiu.

Minorii (sub 18 ani) trebuie, de asemenea, să prezinte acordul părinţilor sau al susţinătorului legal.

Când se aplică pentru viza de student. Taxe percepute

Studenţii din Uniunea Europeană trebuie să solicite o viză de student valabilă în Marea Britanie cu cel puţin şase luni înainte de data la care încep cursurile anul viitor, plătind, printre altele, o taxă de 348 lire sterline pentru fiecare aplicaţie depusă.

În plus, e obligatorie şi achitarea taxei pentru asistenţă medicală de imigrare, care oferă studenţilor acces la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Vize pentru absolvenţi. Cum pot rămâne în Marea Britanie

După absolvirea studiilor universitare, foştii studenţi pot cere o nouă viză, pentru a putea lucra în Marea Britanie pe o perioadă de cel mult 2 ani. Doctoranzii pot rămâne încă trei ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]