Judecătoarea Amy Coney Barrett, desemnată de preşedintele Donald Trump pentru un post la Curtea Supremă de Justiţie din SUA, a declarat în cursul audierilor în Senat că menţine o linie “independentă” şi va interpreta legile “cum sunt scrise”, pe fondul criticilor opoziţiei democrate.

“Cetăţenii americani au nevoie de o instanţă supremă independentă, care să interpreteze Constituţia şi legile aşa cum sunt scrise”, a afirmat judecătoarea Amy Coney Barrett în cursul audierilor organizate de Comisia Judiciară a Senatului SUA. Amy Barrett a prezentat filosofia sa în materie de drept, a vorbit despre experienţă şi despre viaţa în familie, conform agenţiei Associated Press.

“Instanţele judiciare au o responsabilitate vitală pentru sistemul statului de drept, care este esenţial într-o societate liberă. Dar instanţele judiciare nu sunt concepute pentru a rezolva orice problemă sau pentru a corecta orice rău din viaţa noastră publică. Deciziile politice şi judecăţile de valoare în materie de guvernare trebuie să aparţină puterilor politice alese prin vot şi responsabile în faţa cetăţenilor. Publicul nu ar trebui să aştepte aceste lucruri din partea instanţelor, iar instanţele nu ar trebui să facă acest lucru”, a argumentat judecătoarea.

Însă senatoarea Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la funcţia de vicepreşedinte al SUA, a afirmat la audieri, prin videoconferinţă, că instanţele “sunt frecvent ultimul refugiu pentru justiţie egală”.

Anterior, Kamala Harris a criticat dur lansarea de către Senat a procedurii de confirmare a judecătoarei Amy Coney Barrett la instanţa supremă, catalogând drept “ilegitimă” abordarea politicienilor republicani. “Este vorba de o procedură ilegitimă şi lipsită de raţiune”, a declarat Kamala Harris. Ea a argumentat că ar trebui aşteptat rezultatul scrutinului prezidenţial şi parlamentar din 3 noiembrie. În plus, a criticat organizarea unui eveniment în Senat în contextul restricţiilor antiepidemice.

Senatul SUA a iniţiat luni audierile pentru confirmarea în funcţie a judecătoarei Amy Coney Barrett, desemnată de preşedintele Donald Trump pentru un post în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, însă opoziţia democrată critică dur efectuarea procedurii înaintea scrutinului prezidenţial şi parlamentar.

Preşedintele Donald Trump a desemnat-o pe Amy Coney Barrett pentru un post în instanţa supremă după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg. Preşedintele SUA aşteaptă confirmarea Senatului înaintea scrutinului prezidenţial şi legislativ din 3 noiembrie, miza fiind consolidarea majorităţii conservatoare în Curtea Supremă de Justiţie.

Opoziţia demcocrată de la Washington consideră că procedura ar trebui să aibă loc după scrutinul prezidenţial şi parlamentar. “Pur şi simplu, nu cred că ar trebui să continuăm procedura acestei nominalizări”, a declarat, la rândul său, senatoarea democrată Dianne Feinstein. Feinstein a argumentat că numirea lui Amy Barrett în instanţa supremă riscă să afecteze programul medical din perioada Administraţiei Barack Obama.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].