Ai putea crede că după atâtea zile, au avut timp să conştientizeze faptul că nu pot ajunge la racla cu moaşele Cuvioasei Parascheva, dacă nu sunt din Iaşi. Dar, s-a demonstrat că nu e aşa.

 

Sute de persoane erau nemulţumite de reguli, dimineaţă. În faţa scenei unde a avut loc slujba de Cuvioasa Parascheva au avut loc 500 de persoane.

 

„Trist, ceva trist, în suflet ai o mâhnire aşa. Noi am venit de mai multe ori la Iaşi la sărbătoarea Sfintei Cuvioasei Parascheva şi nici într-un an nu am întâlnit asemenea sistem de organizare, foarte prost gândit”, s-a plâns un pelerin care a călătorit totuşi la Iaşi, chiar dacă ştia că nu avea voie să intre în curtea Catedralei.

 

Rep: Ce vă nemulţumeşte?

 

Pelerin: Ce nemulţumeşte pe toată lumea, nu vedeţi câti oameni sunt aici. Practic e discriminare. Cei din Iaşi au acces la catedrală, iar noi stăm la gard”, a mai spus acesta.

 

Pe lângă, la garduri, cei veniţi din alte părţi ale ţării îşi strigau nemulţumirea. Ba chiar l-au huiduit pe Înaltpreasfinţitul Teofan, în timpul slujbei, de două ori.

 

Între timp, un grup de câteva zeci de persoane, dintre care mai bine de jumătate nu purtau mască au fost lăsaţi să intre.

 

A fost prima dată într-o săptămână când jandarmii au lăsat garda jos şi au permis accesul celor din alte zone decât Iaşi. Finalul slujbei a fost şi el unul diferit: nemulţumiţii au încercat să forteze intrarea şi s-au îmbrâncit în jandarmi.

 

 

Sloganul “Sfânta arestată” le-a permis după jumătate de oră accesul la rând. De atunci, ordinul CNSU pare să fie uitat. La rând la Cuvioasa se aşează oricine, iar pelerinajul parcă e la fel ca de obicei. 

 

Rep: Cum de aţi reuşit să intraţi?

 

Pelerin: Cu Dumnezeu înainte

 

Rep: Adică?

 

Pelerin: Cu Dumnezeu înainte. Eu am spus că vreau să merg, este dreptul meu la liberă circulaţie, arătaţi-mi o hotărâre care îmi interzice dreptul la liberă circulaţie şi la credinţă şi nu au avut de unde.

 

Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a spus că Biserica nu a avut nicio competenţă să blocheze accesul enoriaşilor. 

 

„Noi nu am avut nicio competenţă în sensul acesta, după cum bine ştiţi. O dată luată decizia de autorităţi, forţele de ordine au fost cele care au legitimat oamenii şi au insistat pentru ca înăuntru să pătrundă doar cei din Iaşi. A fost însă acea busculadă, în care au fost prinşi câtiva pelerini de un grup de oameni mai agitaţi, mai certăreţi şi atunci, pentru a nu se crea Doamne fereşte ceva mai rău de atât, bineînţeles nu aveau altă variantă jandarmii decât să lase să intre câte unul uşurel uşurel până s-a reintrat într-un ritm normal”, a spus preotul Sturzu. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].