Emma Popescu are 9 ani şi, înainte de pandemie, practica gimnastica la Torino, la nivel de competiţie. Era obişnuită cu antrenamentele, chiar dacă durau şi 18 ore pe săptămână.

În lockdown a încercat să se menţină în formă, dar lipsa antrenemanetelor i-a afectat performanţa fizică.

Antrenamentele s-au reluat, dar condiţiile sunt foarte stricte şi lipsesc competiţiile. Emma este antrenată de Alina Pascariu, fostă gimnastă din lotul olimpic al României, şi mama ei spune că nu va renunţa la sport.

„Când ai o pasiune, cred că nimic nu poate să fie greu, pentru că nu s-a plâns niciodată pentru faptul că după şcoală nu putea să meargă în parc, dar trebuie să meargă la antrenamente”, spune Natalia Dănilă Popescu, mama Emmei.

Nici adolescenţii care concurează pentru un loc la facultate nu sunt mai fericiţi. Profesorii din liceele de la Madrid spun că elevii sunt foarte stresaţi de faptul că pandemia le poate distruge viitorul şi le poate îngreuna accesul la o carieră universitară.

„La elevii noştri de liceu simţim o precupare mai mare. Îi observăm că sunt mai trişti şi mai neliniştiţi pentru că sunt conştienţi de problema care există”, spune Esteban Alvarez León, directorul unui liceu din Madrid.

„Acum eu voi concura la admitere cu altul dintr-o şcoală privată, care are ore 100%? Şi cum o să reuşesc să trec eu anul şcolar dacă situaţia va fi mai rea?”, spun şi elevii din Madrid.

Părinţii din regiunea Madrid au denunţat pe cale administrativă lipsa dotărilor din licee, unde copiii merg în zile alternative la cursuri, iar profesorii nu au adesea nici măcar o conexiune stabilă la internet.

„Cine face legi acum pentru binele copiilor? Cine se uită măcar la situaţia copilăriei de azi? Când vedem cum se închid toate zonele verzi şi parcurile”, consideră Maria Carmen Morillas, reprezentant al Asociaţiei Părinţilor FAPA Madrid