Franţa a vorbit duminică despre „posibile sancţiuni economice” din partea UE împotriva Turciei, acuzând „islamismul său agresiv” la porţile Europei.

 

”Sancţiunile în anumite sectoare economice sunt o posibilitate,” a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, în programul „Le Grand Rendez-vous,” potrivit Le Figaro.

 

Toate opţiunile sunt pe masă,” inclusiv sancţiunile individuale, a adăugat el, amintind de cele luate deja împotriva unor oficiali turci pentru forajele de gaz contestate în Mediterana. “Menţionaţi Uniunea Vamală, nu cred că aceasta este opţiunea cea mai eficientă”, a subliniat el, cu referire la informaţiile din presă privind o posibilă abolire a uniunii vamale între UE şi Turcia.

 

După o serie de dispute, Uniunea Europeană a condamnat provocările „total inacceptabile” venite de la Ankara la sfârşitul lunii octombrie, dar a amânat orice decizie privind posibile sancţiuni la summitul din decembrie. „Am dat o şansă Turciei la ultimul summit european, pentru că a dat mici semnale de calmare (…) Acum a ales din nou calea provocării sistematice şi a agresivităţii. Cu siguranţă vom merge mai departe,” a spus Clément.

 

Tensiunile şi disputele s-au înmulţit între UE şi Turcia, în special din cauza situaţiei din estul Mediteranei, după descoperirea unor vaste câmpuri de gaz. În ultimul timp, Turcia a acordat un sprijin major Azerbaidjanului împotriva Armeniei în conflictul din Nagorno Karabakh. Ea a cerut şi boicotarea produselor franceze după sprijinul exprimat de preşedintele Emmanuel Macron pentru dreptul de a nu renunţa la caricaturile cu profetul Mahomed în numele libertăţii de exprimare, după decapitarea din 16 octombrie de către un islamist al unui profesor de istorie, care arătase elevilor săi caricaturi ale profetului.

 

”Timp de 10 sau 15 ani, am crezut că Turcia este o democraţie creştină estică simpatică, care se va moderniza treptat,” a declarat Clément Beaune. “Nu e asta. Este un islamism cultural, geopolitic agresiv în toate domeniile. Am văzut-o din nou în Nagorno Karabakh în ultimele zile şi, prin urmare, nu trebuie să fim naivi,” a insistat el. “Nu, Franţa nu este singură în faţa Turciei (…) Astăzi, nicio ţară europeană nu-şi mai face iluzii cu privire la ceea ce reprezintă Erdogan şi regimul său”, a asigurat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]