“Admit că oamenii pot fi şocaţi de caricaturi, dar nu voi accepta niciodată că acest lucru poate justifica violenţele. Libertăţile noastre, drepturile, considerăm că avem vocaţia de a le apăra”, a declarat Emmanuel Macron, după o serie de atacuri islamiste produse în Franţa ca reacţie la publicarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed în numele libertăţii de exprimare.

Emmanuel Macron a ales să acorde un interviu postului Al Jazeera pentru a replica la criticile lansate de unele ţări musulmane, care, potrivit Preşedinţiei Franţei, au deformat şi “manipulat” poziţiile Franţei.

În interviu, Emmanuel Macron “explică din nou fundamentele modelului francez, valorile Republicii, libertatea presei, libertatea de a face caricaturi”, anunţă Palatul Élysée, potrivit publicaţiilor Le Figaro şi Le Monde.

“Preşedintele vrea să explice abordarea sa în mod paşnic”, afirmă un oficial de la Preşedinţia Franţei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat săptămâna trecută că omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, “are nevoie de tratament la nivel mental” pentru că a susţinut publicarea caricaturilor cu Profetul Mahomed în numele libertăţii de expresie. Samuel Paty, profesor de Istorie, Geografie şi Educaţie Civică la un liceu, a fost asasinat pe 16 octombrie la periferia Parisului de un militant islamist, Abdoullakh Anzorov, împuşcat mortal ulterior de poliţie. Profesorul a fost victima atacului islamist deoarece le-ar fi arătat elevilor caricaturi cu Profetul Mahomed, pentru a le oferi un exemplu despre libertatea de exprimare. Autorităţile franceze consideră asasinatul atac islamist. Într-un alt atac, comis joi, un militant islamist a ucis trei persoane şi a rănit numeroase altele în Catedrala Notre-Dame din Nisa.

În contextul polemicilor pe tema libertăţii de exprimare, Arhiepiscopul de Toulouse, Robert Le Gall, a declarat sâmbătă, la postul France Bleu, că se opune caricaturilor pe teme religioase. “Mi se pare că se toarnă prea mult gaz pe foc”, difuzarea unor astfel de caricaturi este “periculoasă”, a declarat Arhiepiscopul Robert Le Gall.

Alte personalităţi din Franţa au reacţionat imediat, apărând principiul laicităţii şi cel al libertăţii de exprimare.

La rândul său, Episcopul de Nisa, André Marceau, s-a disociat de caricaturile cu Profetul Mahomed. “Nu, eu nu sunt Charlie, eu sunt André Marceau! Fiecare trebuie să aibă propriile convingeri. Aceste caricaturi nu sunt problema mea. Sigur că libertatea de exprimare este sacră în Franţa, dar fiecare trebuie să şi-o asume. (…) În cercurile musulmane trebuie luate măsuri, trebuie ţinute discursuri pentru a le prezenta credincioşilor alte realităţi decât cele care conduc la extremism. Musulmanii trebuie să spună clar că nu susţin violenţa”, a spus André Marceau.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]