Ritmul a fost mai rapid decât creşterea de 3,2% înregistrată de China în al doilea trimestru, când a reuşit să evite recesiunea alimentată de pandemie care a cuprins o mare parte a globului. Dar creşterea a fost, de asemenea, puţin mai slabă decât se aştepta: analiştii au prezis că economia Chinei se va extinde cu 5,2%.

„Economia Chinei şi-a continuat revenirea rapidă în trimestrul trecut, cu recuperarea extinzându-se şi devenind mai puţin dependente de stimulentele direcţionate către investiţii”, a scris Julian Evans-Pritchard, economist senior din China pentru Capital Economics, într-o notă de cercetare.

Sursă: Grafic întocmit de CNBS pe datele obţinute de la Biroul Naţional de Statistică al Chinei

Deoarece o mare parte a lumii continuă să se lupte cu virusul, recuperarea Chinei a fost relativ rapidă. Ţara a aplicat politici stricte de blocare şi urmărire a populaţiei destinate să oprescă virusul şi a pus deoparte sute de miliarde de dolari pentru proiecte majore de infrastructură pentru a alimenta creşterea economică. Economia a crescut cu 0,7% cumulat în primele nouă luni ale acestui an.

“Mai mult decât atât, datele lunare arată că creşterea economică se accelerează în al patrulea trimestru”, a adăugat Evans-Pritchard.

Sectorul de vânzări a crescut cu 3,3% în septembrie, ducând la o creştere de 0,9% în al treilea trimestru. În primele nouă luni ale anului, vânzările s-au contractat cu 7,2%.

Investiţiile în imobilizări au crescut cu 0,8% în primele trei trimestre ale anului.

Rata şomajului urban a scăzut în septembrie până la 5,4%. Producţia industrială a crescut cu 6,9% în septembrie faţă de acum un an, ducând creşterea totală în primele nouă luni ale anului la 1,2%.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca China să fie singura economie mondială majoră care va încheia acest an în creştere. Proiecţia fiind a unei creşteri de 1,9%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]