Imaginea articolului Cum funcţionează vaccinurile pe bază de ARN mesager. Explicaţiile autorităţilor despre avantajele acestora

Cum funcţionează vaccinurile pe bază de ARN mesager. Explicaţiile autorităţilor despre avantajele acestora

Conform Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, vaccinurile pe bază de ARN mesager, deşi nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, sunt studiate de peste 10 ani.

Sunt testate pe un număr de peste 1500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranţă foarte bun.

După identificarea SARS în 2002 şi MERS în 2012, cercetătorii cunoşteau deja că proteina Spike este cea care poate declanşa un răspuns imun împotriva coronavirusurilor.

Cercetătorii cunoşteau şi mijloacele prin care ARN-ul mesager poate fi administrat fără să suprastimuleze sistemul imun

Este cunoscut faptul că ARN mesager are nevoie de un înveliş de lipide care să-l ajute să traverseze membrana celulară pentru a-şi atinge ţinta.

Cum funcţionează vaccinurile pe bază de ARN mesager

 • Transportă informaţia genetică necesară pentru producerea proteinei Spike în organismul uman.

 

 • Sistemul imun recunoaşte proteina ca fiind străină şi declanşează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi

 

 • Pentru a afecta organismul, coronavirusul are nevoie de peste 20 de proteine. Proteina Spike, conţinută în vaccinul ARN mesager, nu poate declanşa boala.

 

 • După producerea proteinei Spike, ARN-ul mesager care a transmis această informaţie este distrus şi eliminat.

Avantajele vaccinurilor pe bază de ARN mesager

 • Vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi dezvoltate într-un mod accelerat. Nu presupun procese costisitoare şi consumatoare de timp, precum cele convenţionale

 

 • Capacitatea ARN-ului mesager de a stimula răspunsul imun poate fi modificată pentru a asigura un profil de siguranţă cât mai bun

 

 •  ARN-ul mesager este eliminat prin procese celulare normale într-o perioadă scurtă de timp

 

 • Prezintă avantaje din punct de vedere al siguranţei comparativ cu vaccinurile convenţionale, întrucât conţin exclusiv elementele necesare producerii proteinei faţă de care se generează răspunsul imun

 

 •  Sunt lipsite de infecţiozitate

 

 • Nu influenţează informaţia genetică a persoanei vaccinate.

 

 • Nu interacţionează cu genomul uman ADN – nu se integrează în acesta

 

 •  ARN-ul mesager este un transportor tranzitor al informaţiei în organism.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].