Ai auzit de Vasili Arkhipov? Este omul care a salvat lumea. Exact acum 58 de ani, pe 27 octombrie, am trecut la un pas de un război nuclear.

Era criza rachetelor din Cuba şi toată lumea spera să nu se ajungă la o confruntare directă între Rusia comunistă şi Statele Unite.

Ryurik Ketov, comandant de submarin: Dacă tu ai rachete în Turcia, noi avem rachete în Cuba, ăsta era jocul.

Un submarin sovietic, cu încărcătură nucleară fusese încolţit de 11 distrugătoare americane lângă coastele Cubei. Deşi era în apele internaţionale, americanii au lansat încărcături explozive, ca să-l scoată la suprafaţă.

Gary Slaughter, ofiţer de comunicaţii: Nu încercam să-i ucidem. Puteam foarte uşor să distrugem submarinul. Doar îi hărţuiam. Ştiam că probabil au probleme cu aerul. Era al naibii de cald.

Ryurik Ketov, comandant de submarin: Temperatura a urcat la 60-65 de grade Celsius. În zona motoarelor depăşise 70 de grade. Şi asta nu pentru 5-10 minute, ci pentru ore întregi. Nu puteam să contactăm Moscova şi nu ştiam ce se întâmplă. Tot ce ştiam şi tot ce am făcut a fost ascultându-l pe Kennedy la radio.

Comandantul submarinului a dat ordin de încărcare a armei speciale – aşa se numea torpila nucleară. Dar pentru lansare, comandantul submarinului, ofiţerul politic şi comandantul de flotilă trebuiau să fie de acord. Singurul care s-a opus a fost Vasili Arkhipov, comandantul de flotilă şi lansarea a fost anulată.

Olga Arhipova, soţia lui Vasili Arkhipov: Ştia că ar fi fost o nebunie să lanseze o torpilă nucleară. Mai ales că trăise asta, văzuse. Nu a ezitat să spună nu.

Gary Slaughter, ofiţer de comunicaţii: Ce s-ar fi întâmplat după aceea? Am fi fost în război nuclear cu Rusia sovietică şi probabil lumea nu ar mai fi existat.

La întoarcerea în ţară, un amiral sovietic i-a spus că ar fi preferat să se fi scufundat cu submarinul. Abia în 2017, Arkhipov a primit postum recunoaşterea faptelor sale şi premiul Future of Life din partea Institutului american Future of Life.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]