Cred că e ceva-n aerul din California, pentru că şi sistemul de operare Android a pornit, în 2003, tot din Silicon Valley. Fondatorii Android însă n-au reuşit să-şi vândă ideea, aşa că, după o ameninţare cu evacuarea din propriile birouri, în 2005 au intrat sub umbrela Google pentru 50 de milioane de dolari. Iar pe 5 noiembrie 2007 era prezentată prima versiune a sistemului de operare Android.

„Se numeşte Android şi este un nou sistem de operare open source şi platformă software pentru telefoanele mobile”, spunea atunci Serge Brin, preşedintele Google

„Probabil ai tot auzit în ultima vreme despre Gphone. Vreau să îţi spun că, de fapt, Gphone nu există. Dar aş vrea să-ţi prezint platforma Android. E platforma care, sperăm, va permite oamenilor să creeze mii de Gphone-uri”, l-a completat Steve Horowitz, Engineering Director Google

La început, în ciuda încrederii arătate de şefii Google, Android nici măcar nu se putea apropia de performanţele concurentului direct, iOS de la Apple. Quinn Nelson, de la Snazzy Labs îţi explică.

„De exemplu lipsa suportului pentru multitouch. Zoom-ul cu două degete este acum obişnuit pe orice device, dar era ceva exclusiv pentru iPhone din 2007 până la jumătatea lui 2010, când s-a lansat Android Froyo.

Puteai face poze doar în modul landscape, o scăpare ciudată. Player-ul de muzică al Android era foarte slab, comparativ cu aplicaţia iPod de pe iPhone. Şi pote cel mai important, browserul era oribil, comparativ cu Safari de la Apple”, spune Quinn Nelson.

Şi cu toate astea, an după an şi versiune după versiune, Android şi-a câştigat cu tenacitate felii tot mai mari din piaţa sistemelor de operare pentru telefoanele mobile. Astăzi are aproape 75% din piaţă, faţă de 25% cât are Apple. Google a anunţat că Android are peste 2,5 miliarde de utilizatori activi, iar numărul aplicaţiilor din Google Play a depăşit pragul de 3 milioane. E marele avantaj al unui sistem deschis faţă de ecosistemul închis de la Apple.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]