„Preşedinţii Xi şi Putin se gândesc la o variantă multidimensională ca să concureze lumea liberă. Astfel de întâlniri au consecinţe pe ani, uneori pe zeci de ani. China doreşte să se poziţioneze la nivel global, este a 2-a economie a lumii. Preşedintele Putin, din cauza situaţiei din Ucraina, este într-o poziţie de izolare. Preşedinţii Xi şi Putin au avut un tete a tete de aproape 5 ore, acolo s-a concluzionat strategia de parcurs. Putin a cerut sprijin militar şi economic de la China. Preşedintele Chinei şi-a arătat disponibilitatea în sprijinul economic. Pe sprijinul militar, răspunsul lui Xi a fost planul de pace. China şi Rusia au aprobat şi un memorandum privind sprijinul tehnico-militar. Federaţia Rusă ar putea primi sprijin tehnologic de la China, acum este privată de tehnologia occidentală. Xi a avut o atitudine paternalistă faţă de preşedintele Putin. Proiectul Taiwan poate reprezenta, din perspectiva Chinei, un exemplu care poate ţine cont de precedentul Ucraina (…). China încearcă să evite sancţiunile. Ar intra ca pagubă colaterală. Conceptul de parteneriat strategic între China şi Rusia reprezintă un pas cât se poate de semnificativ. Lumea multipolară reprezintă un mesaj cu trimitere mai ales către SUA. 80% din armamentul care a ajuns în Ucraina este din SUA şi UK. Grupul de la Ramstein este cel care generează decizia politică ulterioară pe Ucraina. Nu NATO sprijină Ucraina, ci statele membre ale NATO sprijină Ucraina. Lumea este mai complicată ca pe vremea Războiului Rece. China câştigă 1 miliard de euro pe zi din comerţul cu Uniunea Europeană. Ca să fii superputere, trebuie să ai aliaţi. SUA are 750 de baze militare în 80 de state şi teritorii. Defazajul militar între SUA şi China este foarte mare. (….) Da, referinţa la alegerile prezidenţiale din Rusia l-a luat prin surprindere şi pe Putin. Aşa ceva nu se face. Nici când cel din faţa ta şi-a anunţat candidatura, nu ai voie să intervii într-un proces democratic intern. Medvedev exprimă mai plastic ceea ce spune Putin. Ruşii nu folosesc cuvântul pace. Spun că se poate ajunge la o soluţie dacă se respectă realităţile geopolitice de astăzi. Medvedev era foarte fericit că l-a convins pe Obama să încheie tratatul New Start. Medvedev se simţea confortabil între liderii occidentali. Medvedev era cu totul altul când era preşedinte al Federaţiei Ruse”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Fostul ministru a comentat ultimele mişcări ale Chinei, dar şi ce dileme există în legătură cu războiul din Ucraina:

„Dilema acestui război nu este împărtăşită de o mare parte a lumii moderne. Jumătate din Africa priveşte spre China şi spre Federaţia Rusă. Cancelarul Germaniei a fost în China cu un avion de oameni de afaceri. Se duce şi Sanchez al Spaniei. De la Viena spre Vest – preocuparea cetăţeanului este migraţia. De la Viena spre Est – percepţia este alta. Strategiile şi planurile presupun costuri pentru contribuabili. Pe termen lung, s-ar putea să fie o problemă. (…) Acordul dintre Iran şi Arabia Saudită înseamnă acord între şiiţi şi sunniţi. O împăcare istorică. Nimeni nu-şi imagina că poate fi găsit un punct comun între Teheran şi Riad. În Orient sunt războaie prin proxy. În războiul din Yemen au murit 200.000 de oameni. Ce s-a întâmplat este o problemă importantă pentru Israel pe termen lung. Iată cum, în anumite situaţii, temele se pot lăsa sub masă.
Faptul că o ţară ca China a reuşit acest brokeraj este un semnal de mare putere, fără îndoială. Arabia Saudită nu ştiu cum va explica ce s-a întâmplat în dialogul cu Washingtonul. Washingtonul a fost principalul furnizor de armament pentru Arabia Saudită. (…) Din retorica bilaterală foarte bună a României cu Israelul n-a lipsit niciodată tema Iran. Israelul ne-a făcut pe toţi să înţelegem că ameninţarea iraniană este una cuprinzătoare. În astfel de situaţii, ideea este de cost – beneficii. Când ai o atitudine schimbată la 180 de grade”.

Cât despre emiterea unui mandat de arestare de către CPI pentru preşedintele rus, Cristian Diaconescu crede că este o idee bună, în sensul că în război crimele trebuie sancţionate pentru a nu fi legitimate:

„Este o idee bună – să sancţionezi crima prin ideea de a nu legitima crima. Încălcarea Convenţiei de la Geneva reprezintă o reacţie internaţională. În afară de o accentuare a izolării lui Putin în lumea liberă, o altă consecinţă judiciară nu văd efectiv. Milošević a ajuns la CPI în momentul în care a pierdut puterea. Când nu pierduse puterea, pe Milošević îl vedeam la Viena, la OSCE. Este o naivitate să excluzi interferenţa politică. Curtea Penală Internaţională ar trebui să fie făcută o instituţie funcţională. SUA au spus că se face Justiţie selectivă la CPI”.

Fostul ministru de Externe şi de Justiţie al României, Cristian Diaconescu, a analizat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, şi situaţia politică internă din SUA:

„Republicanii nu pot să iasă din dilema Trump. La fel şi democraţii. Da, este fabulos ce se întâmplă în SUA. SUA îşi consumă oxigenul, forţa politică, pe astfel de teme. Dacă îţi consumi oxigenul, nu mai eşti atent la ce se întâmplă în exterior. Ce se întâmplă în SUA poate fi pentru noi un factor de îngrijorare. Faptul că atenţia lor se concentrează pe astfel de teme nu este un semnal bun pentru noi. Sunt oameni care în această lume au preluat exemplul democraţiei americane. Unii şi-au pierdut viaţa, alţii au intrat în puşcărie în dictaturi. Când proiectul SUA suferă, există sentimentul de dezamăgire a unor oameni care luptă pentru libertate. Ai noştri să nu se uite: Justiţia este legată la ochi. Dacă intri în spirala componentei politice, în acel moment ai o problemă, indiferent ce ai face cu dosarul. Problema dosarului Trump este una complicată. Noi avem acum în România 4000 de soldaţi americani veniţi în baza relaţiei noastre cu SUA. Din punct de vedere al rezultatelor, cu România au fost mai atenţi republicanii. Cu noi a interferat Biden când era vicepreşedinte. Barack Obama – nu. Cred că Ron DeSantis este adevărata dilemă a republicanilor. Există acum un 51/49 în favoarea lui DeSantis, ca opţiune a republicanilor pentru Preşedinţia SUA. Trump a pierdut alegerile cu numărul cel mai mare de voturi din istoria SUA Până acum, Joe Biden este titularul de filă din perspectiva alegerilor din 2024. În câteva luni, în SUA, tema Ucraina va deveni temă publică”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].