Mario Buelna, 28 de ani, a fost iniţial diagnosticat cu COVID 19.  Săptămâni mai târziu, după ceea ce părea a fi o recuperare, s-a simţit slăbit şi a început să vomite. La 3 dimineaţa, 1 august, a leşinatt pe podeaua casei sale din Mesa, Arizona.

Paramedicii l-au dus de grabă la un spital din apropiere, unde medicii l-au internat la terapie intensiv. I-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor – diabetul de tip 1 – l-a uimit şi l-a speriat. Nu avea antecedente de boală.

„COVID a declanşat-o”, a spus Buelna că i-au transmis medicii.

Cazuri similare reflectă o nouă îngrijorare cu privire la relaţia periculoasă dintre diabet şi COVID-19, care este studiată de medici şi oameni de ştiinţă din întreaga lume. Mulţi experţi sunt convinşi că COVID-19 poate declanşa apariţia diabetului – chiar şi la unii adulţi şi copii care nu au factorii de risc.

A fost deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces dacă contractă COVID-19.

În iulie, oficialii din domeniul sănătăţii din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit cu COVID-19 aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfăşoară în ambele sensuri.

„COVID ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet şi preşedinte de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College din Londra.

Rubino conduce o echipă internaţională care colectează cazuri de pacienţi la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei.

Iniţial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăşi cazurile pentru revizuire, număr pe care se aşteaptă să-l crească pe măsură ce infecţiile revin.

„Aceste cazuri vin din toate colţurile lumii şi din toate continentele”, a spus Rubino pentru Reuters.

În plus faţă de registrul global, Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA finanţează cercetarea asupra modului în care coronavirusul poate provoca zaharuri ridicate din sânge şi diabet.

În aceste situaţii, simptomele pot creşte rapid şi pot pune viaţa în pericol.  Sunt necesare cercetări mai intense pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile sporadice că COVID-19 declanşează diabetul la scară largă.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus dr. Robert Eckel, preşedinte al medicinei şi ştiinţei la Asociaţia Americană a Diabetului. „Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].