UE va cheltui 100 de milioane de euro pentru achiziţionarea şi distribuirea de teste rapide (antigenice) pentru a încerca să oprească noul focar de Covid-19, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, calificând situaţia drept „foarte gravă,” relatează Le Figaro.

 

„Acum investim 100 de milioane de euro (…) pentru a achiziţiona teste rapide pe care le vom distribui statelor membre. Şi lansăm o procedură comună de achiziţii publice pentru a obţine mai multe,” a declarat şeful executivului european într-un discurs.

 

Testele antigenice nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în 10-30 de minute. Aceste teste rapide „pot juca un rol important, dar vom propune o abordare la nivel european a aprobării şi utilizării. Abia atunci va exista recunoaşterea reciprocă a testelor şi a rezultatelor testelor,” a insistat Ursula von der Leyen.

 

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a pledat, de asemenea, marţi pentru omologarea  testelor rapide şi să se garanteze producţia lor “la scară europeană, astfel încât să fie disponibile peste tot.”

 

Ursula von der Leyen a cerut din nou o mai bună partajare a datelor de sănătate între state pe platforma de date legată de ECDC ( Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor).

 

„Ne va ajuta, de exemplu, să ştim unde există capacitate în unităţile de terapie intensivă” sau dacă transferurile de pacienţi peste graniţe „pot fi aranjate atunci când este necesar,” a argumentat ea. 

 

Comisia, care intenţionează să coordoneze strategiile naţionale de vaccinare, propune amânarea scutirilor de TVA pentru achiziţionarea de vaccinuri şi truse de screening cu şase luni. Ursula von der Leyen a solicitat încă o dată armonizarea regulilor pentru călătorii din întreaga Europă, în special prin dezvoltarea unui „formular comun de urmărire a pasagerilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]