Un studiu din Londra arată că jumătate dintre pacienţii vindecaţi de forme severe de coronavirus se întorc la spital. Majoritatea dintre ei acuză leziuni ale inimii precum miocardita sau ischimia. Acesta este cel mai mare studiu făcut în rândul bolnavilor de coronavirus.

Cercetătorii britanici au analizat starea de sănătate a 148 de pacienţi din spitale diferite. La o lună după vindecarea de Covid-19, oamenilor li s-a făcut un RMN cardiac. Majoritatea au avut nivelul de troponină crescut, markerul eliberat în sânge atunci când muşchiul inimii este rănit. Rezultatele au fost comparate cu cele ale persoanelor care nu au fost infectate, dar şi cu rezultatele a 40 de voluntari sănătoşi.

Sandra Alexiu, medic de familie Ilfov: Este grav afectată coagularea. Şi pentru că este afectată coagularea, tot ce ţine de sânge şi formarea de cheaguri pune la risc orice persoană care are astfel de probabilităţi în bolile pe care le are. Asta înseamnă că mai uşor poţi să faci infarct, mai uşor poţi să faci trombosuri sau miocardită. Miocardita este o inflamaţie a muşchiului inimii care poate să apară asociată în multe boli virale, boli produse de virusuri.

Pentru că sunt tot mai întâlnite patologiile de lungă durată post COVID-19, ghidul medicilor din România s-a modificat şi au fost introduse medicamente împotriva coagulării. Acestea sunt recomandate tuturor persoanelor infectate cu Covid-19 şi internate în spital, dar mai ales celor aflate la risc chiar şi după perioada de vindecare a infecţiei cu coronavirus.

Şi asta nu este singura recomandare a medicilor pentru prevenirea unei posibile leziuni a inimii.

Sandra Alexiu, medic de familie Ilfov: Recomandarea noastră este ca după ce se termină cele 14 zile de izolare, chiar dacă pacientul este bine, să existe un examen de bilanţ clinic şi medicul de familie să stabilească dacă este nevoie de analize sau alte examinări în afara analizelor de sânge, astfel încât să vedem dacă există factori de risc şi ei pot fi agravaţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]