Am mai scris că închiderea şcolilor, în special pentru învăţământul preşcolar şi primar, reprezintă una dintre cele mai dure măsuri pe timp de pandemie, greu de justificat chiar şi cu depăşirea ratei de infectare de 3 la mie. În timp ce Marea Britanie a ales să-i amendeze pe părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală, mai toţi politicienii din Europa (dar şi specialiştii epidemiologi) au subliniat importanţa crucială a continuării actului educaţional în sistem clasic, faţă în faţă. De altfel premierul Boris Johnson a promis că şcolile vor fi ultimele care se vor închide în cazul unor restricţii majore. 

 

Trecem peste faptul că inclusiv elevii din ciclul primar au fost fost forţaţi să poarte măşti în clasă (unii chiar la ora de sport) şi ajungem la decizia de ieri a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Pe scurt, chiar dacă şcolile vor fi închise, rămân deschise creşele şi after-school-urile. 

 

Motivaţia este una pur şi simplu halucinantă. ”Activitatea din creşe nu este considerată o activitate de învăţămînt, ci una socială, iar after school-ul nu este supus legislatiei Educaţiei, ci Muncii şi îşi pot desfăşura în continuare activitatea”, a explicat Mariana Ţipişcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei. 

 

Prin măsura birocratică luată în cursul zilei de ieri se dovedeşte că ultima grijă a a guvernului Orban este să prevină infectarea copiilor şi a cadrelor didactice. Pentru orice părinte şi profesor este evident că after-school-ul reprezintă o continuare firească a procesului de învăţământ. După terminarea orelor copiii îşi fac temele împreună cu cadrele didactice şi aprofundează cunoştinţele dobândite. Interacţionează între ei fix ca la şcoală. Nu există diferenţe majore, în afară, eventual, de spaţiul unde se desfăşoară aşa-numitul after-school. 

 

Explicaţia Prefecturii capitalei se dovedeşte a fi nu doar hazlie prin imbecilitatea ei, ci şi generatoare de confuzii în rândul părinţilor. Dacă elevii şi profesorii sunt în afara oricărui pericol când stau împreună 4-5 ore după terminarea lecţiilor online, atunci de ce nu ar fi la fel de protejaţi să meargă la şcoală absolut normal, ca şi cum s-ar afla în scenariul verde sau hibrid? 

 

Doctorul Raed Arafat ne-a sugerat recent să venim cu propuneri, nu doar cu critici. Iată propunerea de bun simţ: lăsaţi-i pe copii să meargă la şcoală, dacă tot le permiteţi să facă after-school! În condiţiile în care scenariul roşu va cuprinde în scurt timp toată ţara, cum veţi proceda cu cei peste 25 la sută dintre elevi fără acces la învăţământul online? 

 

Ocupaţi-vă de adevăratele focare, de spitale, cămine de bătrâni, staţii de metrou, nu de restaurante, teatre şi şcoli. 

 

Iar dacă după parangheliile din 6 decembrie vom avea (din nou) o creştere a numărului de pacienţi în secţiile ATI, puteţi fi împăcat cu gândul că guvernul Orban a făcut tot ce i-a stat în puteri. Doar că elevii indisciplinaţi din after-school-uri şi copiii rebeli din creşe au dat peste cap strălucita strategie a regimului Iohannis de luptă cu pandemia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]