Încă de la primele semne ale crizei economice în contextul pandemiei politicienii de la putere au exclus tăierile de pensii şi salarii, ca de altfel şi concedierile. ”Eu vă spun de acum că nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar, aşa cum a fost ea definită în 2010”, afirma cu tărie ministrul Florin Cîţu, pe 15 mai 2020.

S-a mers pe ideea că solidaritatea cu mediul privat este suficientă doar din vorbe. Iar eventuale disponibilizări şi tăieri de venituri mai mult ar dăuna economiei, a cărei creştere s-a sprijinit în mare parte pe consum. Însă dacă mediul privat suferă, cineva mai trebuie să şi trăiască. Şi încă pe picior mare. Măririle salariale substanţiale din perioada regimului Dragnea vorbesc de la sine. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză se aşteaptă ca angajaţii din instituţiile statului să aibă în 2021 un salariu lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaţilor din privat.

Desigur, nimeni nu contestă importanţa sectorului bugetar. Doar că pe fondul pandemiei mediul privat se vede nevoit să tragă ponoasele cu un acut sentiment de frustrare. Dublat de percepţia că este nedrept ce i se întâmplă. Şi că guvernul Orban manifestă o lipsă de empatie condamnabilă, cu toate bunele intenţii clamate în conferinţele de presă.

Micii întreprinzători constată neputincioşi cum li se năruie afacerile. Văd cum ceea ce au clădit cu sudoare, perseverenţă şi deseori sacrificii se transformă peste noapte într-un vis urât. Inevitabil, unii dintre ei se gândesc că au făcut o alegere foarte proastă. Şi că mai degrabă ar fi lipit afişe pentru vreun primar sau parlamentar, decât să-şi ia destinul în propriile mâini.

Sprijinirea HoReCa şi a altor sectoare puternic afectate prin scutiri şi amânări de taxe şi impozite nu rezolvă deloc problema.

În perspectiva restricţiilor dure de după 6 decembrie criza economică se va adânci. După modelul cadrelor medicale, bugetarii din învăţământ şi din Ministerul de Interne pretind deja bonusuri salariale substanţiale cu titlu de stimulent în lupta cu pandemia. Iar politicienii par a fi extrem de receptivi în preajma alegerilor, ca şi cum noul coronavirus i-ar prefera, selectiv, doar pe angajaţii din sistemul de stat.

Guvernul Orban va beneficia de unele împrumuturi de la Bruxelles, din cele 80 de miliarde de euro promise, însă este de aşteptat ca banii să fie total insuficienţi. Iar multe afaceri să se închidă definitiv.

Dacă actuala Putere îşi va consolida poziţia după alegerile parlamentare sunt şanse destul de mari ca debutul anului 2021 să coincidă cu primele măsuri de austeritate. Păcăleala cu împrumuturile nu va ţine la infinit. Liberalii vor trebui să opteze între tăieri de salarii plus concedieri masive şi creşterea semnificativă a unor taxe şi impozite (inclusiv creşterea TVA).

Semnalul a fost dat de cel mai curajos dintre noii aleşi locali, Ilie Bolojan. Şeful Consiliului Judeţean Bihor a renunţat la jumătate dintre cei 174 de angajaţi, cu o economie anuală la buget de 1,2 milioane de euro. Un alt liberal, Romeo Dunca, şi-a anunţat intenţia de a modifica organigrama Consiliului Judeţean Caraş-Severin tot prin concedieri.

Se pune întrebarea dacă aceste demersuri vor rămâne doar nişte excepţii sau reprezintă punctul de plecare pentru eficientizarea şi profesionalizarea administraţiei locale. Vom asista oare, după alegeri, la o adevărată revoluţie în păienjănişul de relaţii de cumetrie politică din primării şi consilii judeţene? Se va întâmpla un fenomen unic post-revoluţionar la nivelul ministerelor, a agenţiilor guvernamentale şi chiar a Parlamentului?

Va avea noua Putere determinarea lui Ilie Bolojan?

Probabil că decizia va depinde, în cele din urmă, de cât de tare va ajunge cuţitul la os pe măsură ce luminiţa de la capătul tunelului pandemiei se va vedea din ce în ce mai neclar.  

Ultima oră: Ludovic Orban a anunţat scheme de ajutor de stat pentru industria HoReCa şi ”zona culturală privată”, după aprobarea Comisiei Europene. Să sperăm că OK-ul aşteptat de la Bruxelles va veni înainte de decesul industriilor respective.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]