Cinci ani au trecut de la incidentul macabru Colectiv. Ştii că oamenii au ieşit în stradă şi au strigat în tandem cu victimele care strigau de durere pe paturile de spital.  Apropiaţii celor care şi-au pierdut viaţa pe 30 Octombrie 2015 sunt prezenţi şi acum, nu au plecat, ci luptă în continuare pentru a-I face pe cei vinovaţi să plătească. Nu se luptă însă numai cu trecutul. Luptă şi pentru viitor, căci lucrurile nu au evoluat în Romania de atunci. În continuare sunt cluburi care pot pune oricând viaţa cuiva în pericol. Supravieţuitorii  şi cei care luptă pentru dreptate au obosit să fie întrebaţi “Ce s-a schimbat în cinci ani?”. Politicienii ar trebui să primească această întrebare în mod constant, spun ei.

Purtătorul de cuvânt de la ISU a vorbit despre aviz şi autorizaţie. Ştii că operatorii economici care desfăşoară activităţi ce funcţionează fără a fi autorizate pentru securitatea la incendiu riscă să fie amendate dacă nu-şi informează clienţii despre lipsa autorizaţiei. Acestia trebuie să afişeze panouri de informare privind lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

„Mulţi dintre cei care obţin aviz pun în practică măsurile de apărare împotriva incendiului, dar nu revin pentru a solicita măsura de autorizaţie de Securitate la incendiu, adică nu îşi onorau obligaţiile pe care le au. Pompierii au doar preorgativele de a face verificiări, de a aplica amenzi succesive în funcţie de gradul de risc pe care îl identifică acolo, iar decizia sau măsura complementară de a închide un operator economic se poate lua doar în baza unei hotărâri. Hotărârea de Guvern 915”, spune Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU.

Din păcate însă nimeni nu mai poate da timpul înapoi. Cu autorizaţie sau nu… vinovaţii întârzie să apară, sunt găsite zeci de scuze, zeci de justificări. Avocaţii cer daune morale şi cer constituierea de părţi civile, dar cine poate evalua viaţa unui copil care şi-a pierdut viaţa în acel incicent?

„Copilul meu a a scăpat de acolo, am vorbit cu el la telefon, a mers pe picioarele lui. A fost ultimul de care s-a ocupat cineva din spitalul Sf. Ioan. După care l-au sedat, au bagat morfină şi antibiotic în el, şi nu s-a mai trezit. A murit după 21 de zile cu 5 nozocomiale. Acum 4 ani de zile am depus o plângere penală prin care solicitam anchetarea intervenţiei din acea noapte şi a condiţiilor din spital. Şi de ce a existat o opoziţie din partea celor care conduceau Ministerul Sănătăţii şi sistemul de urgenţă ca răniţii să plece în străinătate”, povesteşte Iancu Eugen, tatăl lui Alex, tănăr decedat.

„Autorităţile nu sunt nici acum pregătite pentru aşa ceva. Principala cauză de deces din spital a fost sepsisul, infecţiile nozocomiale. Autorităţile ştiau de ele, dar nu au făcut nimic ca să previna acele morţi”, este de părere Adrian Albu, supravieţuitor Colectiv.

„De ce să aibă statul grijă de noi când putem să ne asumăm, dacă e să crăpăm, crăpăm că ne-am asumat”, spune şi Adina Apostol, supravieţuitoare Colectiv.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]