Vineri se vor împlini cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv. Cinci ani în care supravieţuitorii incendiului au aşteptat, an de an, ca statul să le deconteze tratamentele medicale făcute în ţară sau străinătate.

Tratamente vitale de altfel, în condiţiile în care cele mai multe dintre victime vor avea nevoie de îngrijiri pentru tot restul vieţii. „Cu cât eşti mai tânăr cu atât trebuie să mai faci mai multe operaţii pentru că pielea e foarte activă”, a declarat pentru Aleph News, Adina Apostol, o supravieţuitoare a incendiului de la Colectiv.

De cele mai multe ori, măsura era anunţată chiar în apropierea datei de 30 octombrie, indiferent de guvernul aflat la putere. 

Pe 14 octombrie, deputaţii au votat în unanimitate un proiect de lege care stabileşte ca tratamentul victimelor să fie asigurat pe toată durata vieţii acestora. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, indiferent dacă tratamentele se fac în spitale din România sau din străinătate.

„Ei aşa se laudă, că am făcut, am dres, am chemat, am vorbit…Nu, nu, nu, noi am făcut scrisori, noi am semnat, noi am făcut push pe Facebook, i-am forţat cumva să ne primească la Ministerul Sănătăţii să le spunem că avem nevoie de asta şi de asta. Am avut noi o mare contribuţie la asta, nu o să-i laud”, a spus Adina Apostol.

 

„Ce mă doare pe mine mai tare este că asta ar trebui să fie pentru toţi arşii”

Pe 19 octombrie, adică acum zece zile, legea a ajuns la Klaus Iohannis pentru promulgare. Legal, preşedintele mai are alte zece zile în care să îşi pună semnătura pe actul normativ, însă rămâne de văzut dacă nu va face asta chiar vineri, pe 30 octombrie.

Măsura e aşteptată de toţi tinerii cărora li s-au schimbat radical vieţile după acea noapte. Dorinţa lor e ca sprijinul să fie acordat tuturor marilor arşi din România, nu doar supravieţuitorilor incendiului din clubul bucureştean. 

„Ce mă doare pe mine mai tare este că asta ar trebui să fie pentru toţi arşii. Pentru mine nu e nicio diferenţă între mine, arsă la Colectiv şi nu ştiu cine, ars în casă. Mi-aş dori tare mult ca politicienii să se gândească şi la viitorul celorlalţi arşi. 

O cremă din aia nenorocită cu silicon care îţi trebuie pentru cicatrice, o chestie aşa de 30 ml, e 2-3 milioane. E groaznic să fii ars în România. Nu te ajută nimeni! Kinetoterapia e foarte scumpă, la fel, nu este decontată. Au nevoie de psiholog, de psihiatru, să le dea pastile.

Îmi scriu persoane arse, să le dau şi lor nişte cremă, dacă mai am, dacă mi-a mai rămas ceva”, a mai spus supravieţuitoarea de la Colectiv. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]