„Se pare, însă, că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluţii pentru a mă scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frică. Am fost patru ani obiectul unei anchete penale a DNA şi în final am avut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sunt trecut prin aceste lucruri. Nu e prima dată când se întâmpla astfel de lucruri. Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puţin critic la adresa preşedintelui şi la adresa guvernului se înşală”, spune Călin Popescu Tăriceanu.

El spune că aşteaptă motivarea CCR.

„Vom vedea care sunt prevederile, şi în funcţie de aceasta parchetul va acţiona sau nu”, adaugă Tăriceanu.

El spune că preşedintele Senatului nu avea atribuţii de conducător, ci de reprezentant.

„Comisia juridică nu a solicitat în vreun fel această solicitare, iar procurorii au considerat că eu am ffăcut un abuz în funcţie. (…) Prin această decizie a Curţii cred că se creează un precedent foarte periculos. Eu respect deciziile Curţii, dar un principiul fundamental este nulitatea dreptului imperativ. Prin această decizie, principiul nulităţii votului imperativ este încălcat. Oricare parlamentar va piutea să fie anchetat de Parchet de ce a votast într-un fel sau nu a votat”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

CCR respinge sesizarea lui Robert Cazanciuc referitor la un conflict constituţional între Senat şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ, referitor la ancheta care l-a vizat pe Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de procurori că nu a dat curs unei solicitări ANI de vacantare a unui mandat de senator.

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, care are atribuţii de preşedinte, a cerut, în 29 mai, Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict constituţional între Parlament – Senat şi PICCJ. Acesta spunea despre conflict că s-a manifestat printr-o „ingerinţă directă şi neconstituţională” a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului.

Ancheta a vizat modul în care Cristian Marciu, senator PSD de Giurgiu, a fost menţinut în funcţie cu toate că, în anul 2015, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au declarat, definitiv, incompatibil după ce a avut afaceri cu instituţii ale statului.

Tăriceanu ar fi vizat de această anchetă deoarece, în calitate de preşedinte al Senatului, nu ar fi dat curs, în 2017, solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate de a-l elibera din funcţie de Marciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]