Interpol a trimis miercuri, 2 decembrie, un mesaj de avertizare către cele 194 de ţări membre ale sale, chemându-se să se pregătească pentru acţiuni de criminalitate organizată axate pe vaccinurile împotriva coronavirusului.

 

Într-un aviz portocaliu de alertă de siguranţă, organizaţia internaţională de cooperare poliţienească cu sediul la Lyon avertizează cu privire la „potenţialele activităţi infracţionale legate de contrafacere, furt şi promovare ilegală a vaccinurilor împotriva Covid-19 şi a gripei. Pandemia a dat deja naştere unei activităţi infracţionale prădătoare şi oportuniste fără precedent”, reaminteşte Interpol, referindu-se la faptul că a apărut deja „promovarea, vânzarea şi administrarea de vaccinuri false” împotriva coronavirusului, relatează Le Figaro.

 

”Pe măsură ce mai multe vaccinuri Covid-19 sunt pe cale să fie aprobate şi distribuite pe scară largă, va fi crucial să se asigure securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilicite care vând produse contrafăcute,” avertizează organizaţia. 

 

”Aceste acţiuni care vizează publicul larg „reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea, chiar şi pentru viaţa victimelor acestor organizaţii sau persoane,” subliniază într-un comunicat de presă secretarul general al Interpol, Jürgen Stock. “Este esenţial ca autorităţile să fie cât mai pregătite posibil pentru viitoarea izbucnire a tuturor tipurilor de activităţi infracţionale legate de vaccinurile Covid-19”, a adaugat el.

 

De asemenea, Interpol solicită membrilor să fie vigilenţi în faţa riscului de circulaţie a testelor false, a căror utilizare poate creşte odată cu reluarea iminentă a călătoriilor internaţionale. Unitatea Interpol de criminalitate informatică a identificat recent aproximativ 3.000 de site-uri web care aveau legătură cu farmacii suspectate că vând medicamente contrafăcute şi ilegale şi echipament medical. „Pentru a nu cădea în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenţi şi precauţi în legătură cu ofertele care, de cele mai multe ori, par prea bune pentru a fi adevărate,” avertizează în continuare organizaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]