Imaginea articolului Arafat explică Ordinul dat Unităţilor de Primiri Urgenţe: „Ordinul nu are nimic ciudat în el. Nu face decât să întărească ce prevede legea şi să explice clar măsurile ce pot fi sau nu luate”

Arafat explică Ordinul dat Unităţilor de Primiri Urgenţe: „Ordinul nu are nimic ciudat în el. Nu face decât să întărească ce prevede legea şi să explice clar măsurile ce pot fi sau nu luate”

„Legea din România nu permite să închidem unităţile de primiri-urgenţe şi camere de gardă. Avem proceduri care ne permite să adaptăm situaţia pentru un aflux masiv de pacienţi.  Ordinul de faţă explică ce spune legea şi ce nu putem face în acest moment”, a precizat Arafat. 

 

„S-a schimbat profilul cazurilor. În perioada pandemiei am ajuns la o medie de 7-8.000 de cazuri de COVID-29 pe zi, înainte aveam 12.000-13.000 cazuri pe zi.Acum avem cazuri complexe, care pun provocări pe care nu le-am avut înainte, 

pacienţii cu COVID-19, pacienţi din accidente rutiere, pacienţi care au suferit AVC. Diferenţa este că acum avem pacienţi cu COVID care rămân pentru perioade îndelungate în interiorul unităţilor de primiri-urgenţe. De aici vine această presiune pe UPU şi camerele de gardă. Presiunea aceasta a creat o problemă de capacitate şi de spaţiu la UPU şi camerele de gardă”, mai explică specialistul. 

 

Deşi autorităţile îi sfătuiesc pe oameni ca cei asimtomatici să nu meargă la spital, Arafat susţine că aceştia vin în număr mare însă. 

 

Arafat a mai spus că autorităţile au început să crească capacitatea fizică a UPU – fie prin a pune posturi medicale avansate lângă UPU (asta s-a făcut la Spitalul Pantelion şi la Universitar) sau să găsească spaţii-tampon în interiorul spitalelor care să vină în sprijinul colegilor de la UPU. 

 

UPU sunt obligate, conform unui Ordin emis de către Raed Arafat, să preia toţi pacienţii aduşi de ambulanţe şi să le asigure asistenţa medicală de urgenţă, indiferent de simptomele pe care aceştia le au şi dacă sunt sau nu locuri libere în spital.

Ce spune Arafat despre testarea SARS-CoV-2

  • Testarea rapidă pe bază de antigen pentru pacienţii simptomatici – în UPU, ar putea fi introduse de săptămâna viitoare
  • Sunt comandate deja un număr de teste 
  • Se urmăreşte impactul acestor teste asupra UPU din ţară: dacă se va ridica presiunea de pe medici
  • Miercuri sau joi, Arafat va avea o discuţie cu specialiştii de la UPU, cu excepţia celor din Capitală 

 

             

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]