La începutul lunii septembrie, Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere al Rusiei în Sfera Conexiunii şi Comunicaţiilor – un fel de mega-cenzor pe internet – a ordonat Apple şi Google să scoată aplicaţie de votare inteligentă, „votează inteligent”, folosită de urmăritori al liderului opoziţiei Alexei Navalny, pentru a face campanie înainte de alegerile parlamentare din acest weekend.

Ştirile care vin dinspre liderii Fundaţiei Navalny sunt de revoltă, iar Ivan Jdanov – unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Navalny, director al Fundaţiei Anticorupţie (FBK), justifică: „Motivele formale pentru eliminarea aplicaţiei noastre sunt faptul că FBK a fost recunoscută ca o organizaţie extremistă. Dar modul în care FBK a fost recunoscută ca o organizaţie extremistă nu a fost un proces, a fost o batjocură a bunului-simţ. Apple şi Google fac o mare greşeală! ”, spune Zhdanov.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova salută decizia Google şi Apple de a elimina aplicaţia Navalny, definită ca „o încercare de a provoca dăunător alegătorilor”.

În ultimele luni, guvernul lui Vladimir Putin a închis pentru prima dată Fundaţia Anticorupţie Navalny şi alte organizaţii, etichetându-le oficial drept „organizaţii extremiste”.

Apoi, în iulie, Roskomnadzor a blocat site-ul web Navalny şi toate celelalte site-uri care, în opinia autorităţii ruse, erau conectate la fundaţie. Colaboratorii şi activiştii cheie ai lui Navalny au fost nevoiţi să fugă peste hotare, de multe ori chiar după ameninţări serioase pentru ei şi familiile lor.

Navalny – din închisoarea în care este închis – lansase un fel de sistem de „vot inteligent” (pionier în Rusia), în esenţă o aplicaţie care – ocolind restricţiile de presă – îi ajuta pe alegători să găsească, colegiu cu colegiu, candidaţi locali opuşi partidului şui Putin.

Apple, răspunzând la protestele colaboratorilor Navalny, a scris într-un e-mail, făcut imediat public de oamenii lui Navalny, Apple s-a apărat motivând că trebuie să respecte legea.

Companiile au cedat şantajului Kremlinului”, comentează mâna dreaptă a lui Navalny, aflat în exil la Vilnius, Leonid Volkov. „Avem întreg statul rus împotriva noastră şi chiar marile companii de tehnologie”, denunţă echipa Navalny pe Telegram. Iar Telehgram încearcă să reziste.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]