Auzi adesea că în spitale personalul medical este insuficient.Dacă nu ştiai, îţi spun că acest deficit este acoperit cu voluntari.

Nati, aşa cum îi spun pacienţii, este asistent medical, la Spitalul Judeţean Timişoara, din luna aprilie. A terminat Şcoala Postliceală, anul trecut, şi nu şi-a găsit un post până acum. A ales să facă voluntariat, în speranţa că într-o zi va fi angajată.

Este şi cazul Cristinei, care lucrează în ture, fără să primească niciun leu. Pacienţii nu simt asta, pentru că voluntarii îşi fac treaba la fel de bine, ca cei plătiţi.

În total sunt 500 de asistente şi infirmiere, care nu primesc bani pentru munca prestată.

Pot fi angajaţi, dar pe perioadă deteminată: atât timp cât postul este blocat.

Iar procesul de angajare durează chiar şi jumătate de an, aşa că perioada de angajare rămâne de numai câteva luni.

O altă problemă este legată de cerinţele postului: asistent debutant sau cu experienţă

Natalia Leonte, asistent medical voluntar: Sunt aici de la începutul pandemiei, n-am primit niciun ban. Sunt voluntar, am înţeles. Mi-aş dori în continuare să profesez în domeniu. Chiar îmi place ceea ce fac. Lucrăm alături de asistenţii medicali, ajutăm la administrearea tratamentului, efectuarea unor proceduri sub supravegherea colegilor noştri.

Daniel Sidea, asistent medical şef: Din luna aprilie, respectiv luna mai, am rămas cu un deficit de 5 asistenţi medicali: 4 asistenţi medicali prin demisie şi un post de asistent medical prin pensionare. În mare, lucrăm cu 6 asistenţi medicali. În momentul de faţă avem un asistent medical pe tură, de multe ori la o medie de 22 de pacienţi, pe secţie, mulţi dintre ei în stare gravă.

Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean Timişoara: Atunci când cineva vacantează un post pentru că pleacă sau intră în concediu de maternitate, acel post rămâne fix. Spre exemplu, dacă pleacă o asistentă cu studii superioare, sau cu experienţă de peste 5 ani, o asistentă principală, postul pe care eu îl pot scoate la concurs este un post de asistent principal. La fel, dacă pleacă o asistentă debutantă, eu pot să scot la concurs un post de debutantă. Poate pe secţie este nevoie de o asistentă cu studii superioare, sau poate este nevoie de o asistentă debutantă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]