„Ţinând cont de faptul că există un risc major ca un număr important de autorităţi locale nou-alese, legitimate prin votul cetăţenilor, să se afle în imposibilitatea de a-şi îndeplini rolul stabilit prin Constituţie, ca urmare a necesităţii îndeplinirii unor formalităţi legate de prezenţa fizică la momentul depunerii jurământului, actul normativ vizează, prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, instituirea dreptului de organizare a ceremoniilor privind şedinţa de constituire a consiliilor locale/judeţene prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la distanţă, precum şi dreptul aleşilor locali validaţi (consilieri locali, consilieri generali, consilieri judeţeni, primari, preşedinţi de consilii judeţene) aflaţi în situaţie de izolare sau carantină, în condiţiile legii, de a participa şi de a depune jurământul prin intermediul mijloacelor electronice în cadrul ceremoniilor privind şedinţa de constituire a consiliilor locale sau judeţene”, transmite Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri, când Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de asigurare a condiţiilor de constituire şi de depunere a jurământului, de către autorităţile administraţiei publice locale, prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la distanţă.

„Această urgenţă este determinată de faptul că, în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, procedurile de validare a aleşilor locali şi de constituire a consiliilor locale şi judeţene şi de intrare în exerciţiul mandatului a primarilor, respectiv a preşedinţilor de consilii judeţene, sunt afectate de restricţiile privind prevenirea şi combaterea pandemiei generate de Covid-19, întrucât există aleşi locali care sunt în carantină sau în izolare şi nu pot participa fizic la şedinţele de constituire a consiliilor locale sau judeţene şi nu pot depune jurământul prin prezenţa fizică. Astfel, pot apărea dificultăţi de funcţionare a autorităţilor administraţiei publice locale şi de restrângere/afectare a activităţii administraţiei publice, în contextul în care consiliile locale sau judeţene nu au fost constituite sau primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene nu au depus jurământul, inclusiv prin raportare la situaţii în care, prin dizolvarea consiliilor locale alese anterior, există un vid de putere la nivel de autoritate deliberativă”, explică MLPDA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]