Procurorul general William Barr a autorizat procurorii federali din SUA să urmeze „acuzaţii substanţiale” privind neregulile în procesul de votare, înainte ca alegerile prezidenţiale din 2020 să fie certificate, în ciuda faptului că există puţine dovezi de fraudă.

Acţiunea lui Barr vine la câteva zile după ce democratul Joe Biden l-a învins pe preşedintele Donald Trump în alegerile prezidenţiale.

În scrisoarea trimisă către procurorii federali şi FBI, procurorul general american le cere oamenilor legii să ia în calcul numai acuzaţiile substanţiale, nu şi afirmaţiile fanteziste sau exagerate.

William Barr a primit, zilele trecute, o sesizare oficială de la echipa de campanie a lui Donald Trump, în care aceasta denunţă eventuale nereguli electorale.

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a reclamat în mai multe rânduri posibile fraude electorale şi eforturi ale opoziţiei democrate de a obţine ilegal victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Decizia lui Barr, obţinută de jurnaliştii de la The Associated Press, îi face pe jurnaliştii americani să se întrebe dacă Donald Trump va folosi Departamentul Justiţiei pentru a încerca să conteste rezultatul alegerilor.

Acţiunea procurorilor încalcă o cutumă veche a Departamentului de Justiţie, care ar interzice în mod normal astfel de acţiuni înainte ca alegerile să fie certificate.

Dar Donald Trump nu a acceptat înfrângerea la alegerile de pe 3 noiembrie şi, în schimb, susţine fără dovezi că a existat o conspiraţie a democraţilor în mai multe state, pentru a frauda alegerile în favoarea lui Biden.

Decizia lui Barr vine în contextul în care oficialii electorali din ambele partide politice au declarat public că alegerile s-au desfăşurat bine, deşi au existat probleme minore care sunt tipice în procesul electoral.

Într-o notă către procurorii federali, obţinută de The Associated Press, Barr a scris că anchetele „pot fi efectuate dacă există acuzaţii clare şi aparent credibile de nereguli care, dacă sunt adevărate, ar putea avea impact asupra rezultatului alegerilor federale într-un stat”.

El adaugă şi că orice afirmaţii care „în mod clar nu afectează rezultatul alegerilor federale” ar trebui amânate până după certificarea alegerilor.

Barr nu identifică în notă niciun caz specific de presupusă fraudă.

Potrivit calendarului electoral american, fiecare stat are la dispoziţie timp până pe 8 decembrie, pentru a rezolva disputele electorale, inclusiv renumărările şi contestaţiile instanţelor judecătoreşti privind rezultatele. Membrii Colegiului Electoral se întâlnesc pe 14 decembrie pentru a finaliza rezultatul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]