Agenţia de evaluare financiară europeană, Fitch Ratings, a menţinut ratingul la „BBB minus”, cu perspectivă negativă. De ce este important acest indicator? Contează la costurile cu care se împrumută statul sau marile companii dintr-o ţară.

Din cauza deficitului bugetar mare şi un deficit de cont curent tot mare, comparativ cu alte ţări, era să nu primim note aşa de bune. Agenţia preconizează că deficitul o să atingă în acest an un maxim istoric, de 9,5% din PIB. În special din cauza cheltuielilor pentru COVID-19. Măsurile de sprijin adoptate ca răspuns la pandemie ar putea să se ridice la 7% din PIB în 2020, dar au fost eficiente.

Totuşi, ne-a salvat nivelul moderat al datoriei guvernamentale, indicatori privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste alte ţări.
Pe lângă agenţia europeană Fitch Rating, mai sunt două agenţii americane. Chiar în urmă cu două zile, Moody’s a anunţat că menţine ratingul României. În timp ce a treia agenţie, Standard and Poor’s, urmează să-şi anunţe evaluarea. Analistul economic Adrian Mitroi spune că acest rating este foarte important pentru România, mai ales în acest moment.

Adrian Mitroi, analist economic: Deci este un mesaj atât de îngrijorare dar şi de comfort şi a venit exact la momentul potrivit şi, atenţie, la consecinţele pe care le-ar fi avut. Scăderea de rating, de exemplu, cu un procent în general, cu o treaptă, se duce în deficit bugetar sau în cheltuieli cu dobânzile să zicem, tot cu un procent. Confirmarea este pentru împrumuturile pe termen lung la moneda euro, ceea ce este un avantaj pentru România. Mai avem, încă, atât de importantă, această capacitate de a te îndatora, pentru că situaţia deficitului bugetar este complicată, a deficitului de cont curent la fel şi a datoriei private externe, care este foarte mare şi noi nu o vedem, dar este un indicator critic şi foarte mare şi, acesta, prin comparaţie cu alte ţări, care au acelaşi rating. Deci, consecinţele unei scăderi de rating în poziţiile României, chiar dacă perspectiva este negativă, sunt foarte importante şi foarte critice. Nu aveam loc de aşa ceva acum în situaţia medicală şi totul este foarte critic, aşa că am mai luat o gură de speranţă şi de oxigen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]