
Un anglofil înflăcărat, Giscard, a preluat funcţia la un an după ce Marea Britanie s-a alăturat Comunităţii Economice Europene şi l-a întâlnit cu fiecare lider britanic de la Edward Heath – singurul pe care l-a descris drept „adevărat european” la David Cameron.
El a spus odată că geografia a dictat relaţiile adesea înţepătoare ale Marii Britanii cu Europa şi, în 2016, a contribuit la eforturile de a-i convinge pe britanici să rămână în Uniunea Europeană.
Cu luni înainte de referendumul din 2016, el a declarat pentru Reuters că mesajul său către Marea Britanie era: „Te iubim. Nu ne părăsi acum. ”
Timp de peste trei decenii, Giscard s-a menţinut la titlul de cel mai tânăr preşedinte al Franţei, până când Emmanuel Macron în vârstă de 39 de ani, cu nouă ani mai tânăr decât era Giscard când a fost ales.
Şeful partidului preşedintelui Emmanuel Macron, Christophe Castaner, a declarat: „Politicile sale moderne şi hotărâte progresiste … îi vor marca mult timp moştenirea”.
Franţa „a pierdut un om de stat care a ales să se deschidă către lume”, a spus fostul preşedinte Francois Hollande. Un bărbat „hotărât european” care a contribuit la consolidarea legăturilor dintre Franţa şi Germania.
Valéry Giscard d’Estaing a fost adjunct al şefului de cabinet al premierului francez Edgar Faure, în 1955, după care a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe al Franţei, în perioada 1959-1962. Ulterior, a fost ministru de Finanţe.
În perioada 1974-1981, Valéry Giscard d’Estaing a fost preşedinte al Franţei.
Politica sa internaţională este marcată de consolidarea construcţiei europene şi a relaţiilor dintre Franţa şi Germania. Graţie susţinerii cancelarului federal german Helmut Schmidt, Valéry Giscard d’Estaing este la originea înfiinţării Consiliului European, în decembrie 1974. Valéry Giscard d’Estaing a fost membru al Parlamentului European în perioada 1989-1993 şi preşedinte al Convenţiei privind Viitorul Europei, în intervalul 2001-2004.
El a avut una dintre ultimele sale apariţii publice pe 30 septembrie anul trecut la înmormântarea unui alt fost preşedinte, Jacques Chirac, care fusese primul său ministru.
Ceauşescu şi Valéry Giscard d’Estaing
Nicolae Ceuşescu şi Valéry Giscard d’Estaing s-au întânit la Paris în carul unei vizite pe care conducătorul comunist român a întrepris-o. Valéry Giscard d’Estaing care era ministrul Economiei şi finanţelor la acea vreme a discutat propunerile române de reducere a taxelor şi mărire a importurilor franceze din România. Discuţiile care părea să ducă spre o continuare a politicilor favorabile ale Franţei pentru România din perioada anterioară, Charles de Gaulle, au fost afectate de recesiunea economică globală şi de reorientarea Franţei spre realţiile cu Germania şi Comunitatea Economică Europenă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]